Vijesti

Islamska zajednica obezbijedila preko 2,7 miliona KM za sanaciju šteta od poplava

Za pomoć u sanaciji štete nakon poplava i klizišta Islamska zajednica je putem Rijaseta organizirala prikupljanje i podjelu preko dva miliona maraka. U ovaj iznos nisu uključene pojedinačne akcije džemata i medžlisa te donacije pojedinaca i organizacija.

Iako Islamska zajednica putem medžlisa i Ureda za društvenu brigu Rijaseta još uvijek prati sanaciju šteta nastalih nakon katastrofalnih poplava i klizišta koja su pogodila našu zemlju 2014. godine, prema izvještaju iz januara ove godine, kojeg je sačinio Glavni operativni štab Islamske zajednice, Islamska zajednica je putem posebnog računa obezbijedila novčana sredstva za pomoć u iznosu od 2.788.072,79 maraka. Treba napomenuti da u ovaj iznos nisu uključene pojedinačne akcije džemata i medžlisa te donacije pojedinaca i organizacija, s kojima je iznos znatno veći.

Pomoć od ključnog značaja za ambulante i druge javne ustanove

Između ostaloga, izvršena je izgradnja kuća na novim lokacijama (Modrički Lug, Žepče, Šerići), obnova i sanacija štete od poplava i vremenskih nepogoda (Bosanski Šamac – 167, Maglaj 416, Doboj – 63, Bijeljina – 56, Gračanica – 121, Topčić-Polje – 91) itd. Islamska zajednica je intervenirala u posebnim projektima poput kupovine sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Maglaju.

S iznosom u visini 81.151,25 maraka Rijaset je započeo projekat od ključne važnosti za Mjesnu zajednicu Šerići. Naime, cilj navedenog projekta bila je sanacija objekta za potrebe ambulante u Šerićima, kao pomoć lokalnoj zajednici, a kako bi se obezbijedila adekvatna zdravstvena zaštita stanovništvu u Šerićima. Islamska zajednica je pomogla u obnovi brojnih vjerskih objekata u svim muftilucima gdje je to bilo potrebno. Naprimjer, za izgradnju džamije i mekteba u Cerskoj dala je inicijalna sredstva u iznosu od 30.000 maraka. Tu su mektebi u Seljublju i Hrasnom, džamije i mesdžidi u Nemili, Topčić-Polju, Maglaju, Zavidovićima, Bosanskom Šamcu, Bratuncu, Janji itd.

Također, pružena je značajna podrška u sjemenskom materijalu, prikupljanju i distribuciji različitih vrsta humanitarne pomoći u vrijeme i neposredno nakon poplava.

Pored direktne pomoći Islamska zajednica je pomoć pružala putem nevladinih udruženja, ustanova i vladinih organa. Tako je pored Merhameta potpisala protokol s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica kako bi se zajednički djelovalo radi unapređenja programa pružanja pomoći za sanaciju šteta.  Također, Diyanet Republike Turske je putem Rijaseta finansirao je 12 projekata u vrijednosti 300.000,00KM

Učešće organizacionih jedinica Rijaseta

Nakon poplava Rijaset je 2014. godine preporučio svim usposlenicima Islamske zajednice da u narednoj godini dana iz svojih plata izdvajaju najmanje 2% za pomoć građanima Bosne i Hercegovine u poplavljenim područjima. Prema ovoj preporuci, samo uposlenici organizacionih jedinica Rijaseta skupili su  65.001,09 maraka.

Priznanja Islamskoj zajednici

Mnogi pojedinci, općine i institucije su iskazali zahvalnost Islamskoj zajednici na pomoći. Posljednje priznanje je dodijeljeno u Žepču. Povodom Dana Općine Žepče (14. oktobra) na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljena su javna priznanja za kolektive i pojedince koji su pomogli stanovništvu Općine pogođenom  katastrofalnim klizištima i poplavama. Tim povodom javno priznanje Godišnja nagrada Općine Žepče dodijeljena je i Rijasetu Islamske zajednice. Priznanje je dodijeljeno u znak zahvalnosti na donacijama i pomoći u stambenom zbrinjavanju porodica koje su u poplavama i klizištima ostali bez svojih domova. Godišnju nagradu Općine Žepče iz ruku predsjednika Općinskog vijeća Žepče Muhameda Jusufovića u ime Rijaseta primio je Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove koji je bio koordinator Operativnog štaba Rijaseta. Nakon što su Općinu Žepče prošle godine pogodile strašne poplave u kojima su uništena 84 stambena objekta, novčana sredstva za izgradnju sedamnaest stambenih jedinica (17) u vrlo  kratkom roku osigurao je Rijaset. Ukupno u ove svrhe Rijaset je izdvojio preko 700.000 maraka. Osim ove pomoći, na području Općine Žepče Rijaset je učestvovao i u sanaciji klizištem oštećene  mjesne džamije u Balačićima, a osigurao je i donaciju u školskom priboru i ruksacima za školarce osnovnih škola u Žepču, Begovom Hanu i Željeznom Polju.

Dan Općine Žepče obilježen je 1. muharrema 1437. godine pa je tim povodom nakon podne-namaza, upriličen tradicionalni novogodišnji mevlud koji je održan u organizaciji Medžlisa Žepče u Ferhat-pašinoj džamiji. Po tradiciji mevlud je i ove godine uvakufio Kasim i Fatima Badnjar iz Žepča. Mevludski program su izveli imami i članovi hora Medžlisa, a kao gost predavač učestvovao je Ismail-ef. Smajlović. Nakon što je u ime Rijaseta primio  općinsko javno priznanje, Ismailu-ef. lično Medžlis Žepče dodijelio je zahvalnicu koju mu je uručio glavni imam Izet-ef. Efendić i predsjednik Medžlisa Žepče Armin Beća.

www.preporod.com