Vijesti

Manifestacija “400 godina djela Hasana Kafije Pruščaka 1615. – 2015.”

Pod pokroviteljstvom Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, 11. novembra 2015. godine, održat će se manifestacija “400 godina djela Hasana Kafije Pruščaka 1615. – 2015.”, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci s početkom u 11.30 sati.

Organizatori ove manifestacije su Uprava za obrazovanje i nauku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Fakultet islamskih nauka te Orijentalni institut Univerziteta u Sarajevu.

Manifestacija će biti otvorena izložbom Rukopisa i djela Hasana Kafije Pruščaka, autora mr. Osmana Lavića u holu Gazi Husrev-begove biblioteke u 11.30 sati.

Zatim će učenici Elči Ibrahim-pašine medrese u Begovoj džamiji u 11.45 sati proučiti hatma-dovu pred dušu Hasana Kafije.

Centralni dio manifestacije je naučni skup koji okuplja 17 izlagača, eminentnih učenjaka koji su se tokom svog naučnog rada bavili Pruščakom i njegovim naučnim opusom. Sastavni dio naučnog skupa bit će promocija knjige o Hasanu Kafiji, njegovom životu i radu s posebnim osvrtom na njegovo najpoznatije djelo Usulul-hikem fi nizamil-alem (Temelji mudrosti o uređenju svijeta). Ovo prigodno izdanje pod naslovom Hasan Kafi Pruščak objavio je Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka u saradnji s El-Kalemom, izdavačkim centrom Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Konačno, na navedenoj manifestaciji bit će upriličena i promocija interaktivne prezentacije o životu Hasan Kafije Pruščaka namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola.

Manifestacija je otvorena za javnost i pozivaju se svi zainteresovani da prisustvuju obilježavanju ovog značajnog jubileja.

Organizatori manifestacije su Uprava za obrazovanje i nauku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

www.rijaset.ba