Vijesti

Održana sjednica Rijaseta

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u Sarajevu je 20.10.2015. god. održana 14. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sjednici Rijaseta su prisustvovali  članovi Rijaseta: zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Enes ef. Karić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Ismail ef. Smajlović i direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić.

Sjednici su prisustvovali i šef Kancelarije Reisu-l-uleme Rifat Fetić, sekretar Rijaseta Mensur ef. Karadža,direktor Vakufske direkcije dr. Senaid ef. Zajimović, rukovodioci Ureda: za hadž i umru Nezim ef. Halilović, za zekat mr. Elnur ef. Salihović, za društvenu brigu Hamed ef. Efendić  i direktor El-Kalema Mesud ef. Smajić.

Na sjednici je razmotran prijedlog Platforme  za osnivanje Medija Centra  Islamske zajednice u BiH. Kako je u uvodnom obrazloženju rekao reisu-l-ulema Huein ef. Kavazović, cilj je da se objedine postojeći mediji unutar Islamske zajednice, postigne bolja iskorištenost kadrova i brži protok informacija.Nakon rasprave usvojen je prijedlog Platforme i zaključeno da Komisija, koju će formirati Kancelarija Reisu-l-uleme,  uradi studija ekonomsko-finansijske opravdanosti i izvodljivosti.

U raspravi na sjednici Rijaseta dosta pažnje je posvećeno Informaciji o statusu bosanskog jezika u školama u povratničkim džematima kao i dijaspori. Zaključeno je da se uradi cjelovit izvještaj o statusu Bosanskog jezika u povratničkim džematima i dijaspori i izradi adekvatan udžbenik, a Uprava za vjerske poslove će sagledati mogućnost izučavanja bosanskog jezika i u mektebima.

Rijaset je dao saglasnost  za štampanje Takvima i ovlastio Izdavački centar El-Kalem da zaštiti autorska prava, s obzirom da je Takvim   utvrdilo Vijeća muftija  kao takav ima status fetve.

Donesena je i odluka o raspisivanju konkursa za novi mevludski spjev. Za realizaciju ovog projekta imenovana je Komisija na čijem čelu je zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić.

Rijaset je dao saglasnost za formiranje  džemata Buci (MIZ Visoko) i objedinjavanje džemata Fazli-pašine džamije i džemata Novi Grad (MIZ Maglaj).

Data je i saglasnost za imenovanje Amira Sakića za direktora Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Nakon rasprave usvojeni su i  nacrti  Kontnog  plana i Pravilnika o kontnom planu i nacrti  Pravilnika o zaštiti na radu i Pravilnika o zaštiti od požara.

Razmatran je i prijedlog raspodjele sredstava iz Fonda za pomoć medžlisima u RS. Zadužena je nadležna uprava da izradi kriterije za raspodjelu ovih sredstava.

Članovi Rijaseta su razmotrili i više drugih aktuelnih pitanja iz svoje nadležnosti.

 

www.rijaset.ba