Vijesti

Proučena zajednička ikrar dova: S područja Mostarskog muftijstva ove godine 43 hadžija

Nakon džume namaza zajedničkom ikrar dovom danas su iz džamije Bosanski mudžahidi ispraćene hadžije s područja Mostarskog muftijstva. Ikrar dovu proučio je direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek. Prigodnim govorima o hadži obratili su se džematski imam Šefik ef. Čavčić i mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Muftija je o vrijednostima hadža govorio i na hutbi ocijenivši da je ovo putovanje putovanje života. Kazao je kako se radio o ibadetu u koji se mora unijeti i srce i duša što islam od svakog vjernika traži. „Hadž nas opominje da je ovozemaljski život samo jedna etapa na našem putu. Valja nam se posvetiti djelima koja se jedina donose pred Allaha. S ovog svijeta na onaj s nama neće ništa osim ćefina i djela“, podsjetio je. Osvrnuvši se na činjenicu da bi hadž trebao biti i stvarna i simbolična slika jedinstva svijeta muslimana muftija je rekao kako nažalost tog jedinstva nema, jer svjedoci smo da je to u krvavim ratovima, nasiljima i neredima izgubljeno i dovedeno u pitanje. „Islam i muslimani žive pod opsadom koja dolazi iznutra od samih muslimana putem različitih vjerskih i idejnih tumačenja koja ne vode dijalogu i miru već ratu i konfrontaciji. Muslimani su pod vanjskom opsadom koja dolazi sa zapada gdje se na vjeru mira, kulture i civilizacije gleda kao na opću svjetsku opasnost svjetskom miru i civilizaciji. Svijet u cjelini, umjesto integracije i povezivanja, evo poziva na ograđivanje na utvrđivanje i isključivi diskriminirajući koncept. To nikome ne može donijeti doro“, kazao je muftija.

S posebnim emotivnim naglaskom u tom kontekstu govorio je i o teškoj izbjegličkoj krizi na bliskom istoku.  „Ti ljudi kucaju i na našu savjest, jer je i nas ne tako davno bila zadesila ista takva sudbina. Stoga imamo obavezu da podržimo sve napore i programe pomoći za braću muslimane koji prevaljuju put nade i opstanka za svoj goli ljudski život“, dodao je.

Na kraju hutbe muftija je pozvao vjernike da budu savjesni u svim svojim poslovima a da se na temeljima vjerskog učenja međusobno ujedinjuju u ljubavi i slozi. „Potreban nam je aktivan odnos prema zajednici i bavljenje onim od čega svi imamo koristi“, poručio je muftija Dedović. Podsjetio je na velike riječi posljednjeg Božijeg poslanika izgovorene na Oprosnom hadžu u kojem je govorio o odnosu čovjeka prema čovjeku. „Čovjek je djelo Božije i neka je proklet onaj koji to ruši. Mi ćemo doći svi pred Boga i On će nas pitati za naša djela i naš rad. Nemojte biti ni tlačitelji ni tlačeni. Nemojte činiti nepravdu drugome pa će i vama biti dobro“, citirao je.

S područja Muftijstva ove godine na hadž putuje 43 hadžija.

Iz Konjica:

Lepara Mujo, Lepara Vahida, Trešnjo Emin, Trešnjo Rahima, Trešnjo Salih, Buljina Nafiz, Ćamil ef. Pindžo, Haliz Habibija, Spiljak Ibro, Spiljak Zahida, Džino Vahida, Alić Avdo, Alić Esma, Čajdin Edin, Čajdin Senadina,

Iz Mostara:

Grbić Samija, Šefko ef. Tinjak, Zalihić Sejda, Pajević Hamza, Sabaahidin Grcić, Lerić Alka, Mušić Alkan, Mušić Zlata, Mustafić Ramiza, Philj Fadila, Kajmović ef. Sejfo, Kajmović Fikreta, Halilović Aida, Brkan Šerif, Brkan Adisa, Ajla Gazić, Haris Dedić, Merzić Nijaz, Suad Jugo

Iz Stoca:

Gerin Adnan,

Iz Jablanice:

Berberović Boškailo Esma, Đelmo Munira, Emin ef. Bandić, Krečinić Almer, Klepo Smajil,

Iz Čapljine:

Kapetanović Hajra

Iz Livna:

Baljak Samir.

Iz Gacka:

Sadet ef. Bilalić

Hadžije će iz Mostara krenuti u četvrtak 10. septembra 2015. g. u 10 sati s Trga Musale. Letovi za Medinu iz Sarajeva najavljeni su istog dana u 18:30 minuta.

www.muftijstvo-mostarsko.ba