Vijesti

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Stocu

Četvrti dan augusta pamti se kao datum kada su Bošnjaci Stoca 1993. godine prognani, zatvarani u logore, maltretirani i ubijani.
Ispred Koštane bolnice u Stocu, koja je 1993. godine korištena kao logor, 04.08.2015. na 22. godišnjicu, brojni građani su došli prisjetiti se zločina nad Bošnjacima ovog kraja.

Predsjedik OV Stolac Edin Šetka podsjetio je prisutne koji su došli odati počast stradalima na golgote koje su prolazili zatvorenici na ovom mjestu.

Šetka je istaknuo da ne treba smatrati zločincima sve pripadnike jednog naroda, ali da je prikrivanje i opravdavanje zločina i zločinaca, zločin.

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ-a Stolac Mersed ef. Šabanović koji je kazao da ne smijemo zaboravljati ovakve događaje zbog žrtava i našeg odnosa prema njima, te i radi nas samih, jer zaborav dovodi do ponavljanja historije.

Prisutni su obišli dvorište Koštane bolnice, a pred samim objektom, obratio se i Amer Đulić, jedan od bivših zatvorenika koji je 1993. godine bio maloljetan. O događajima u ovom logoru, Đulić je govorio veoma emotivno prisjetivši se maltretiranja i ubistava kojima je bio svjedok.

“Za bolji život i suživot u općini Stolac potrebno je da se istina o stradanjima Bošnjak javno kaže i pred lice pravde izvedu odgovorni za ove zločine. To bi bio garant dobre volje i bolje budućnosti za sve u Stocu, a za žrtve istinski smiraj”, poručeno je sa obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka Stoca.