Vijesti

Tradicionalni mevlud povodom stradanja Bošnjaka u Dabrici

U subotu, 17. ramazana 1436 / 4. jula 2015. godine džematski odbor Dabrica organizovao je iftar za džematlije koji žive u selu Dabrica i one koji su odselili u okolna mjesta.

Nakon iftara proučena je fatiha ispred spomen obilježja pred dušu stradalih Bošnjaka Dabrice .

Bošnjaci su protjerani iz Dabrice 20. juna 1992. godine. Četrnaest starijih i iznemoglih osoba koje nisu mogle pješačiti duži put kako bi se iselili iz svojih kuća ostali su u selu. U julu 1992. godeni pobijeni su od strane srpskog agresora. Pored civilinih žrtava, Dabrica ima još tri šehida koji su poginuli u borbi. Ukupan broj žrtava koje su stradale u julu 1992. godine je sedamnaest.

Učenje mevluda u Dabrici bila je praksa i prije rata, tu tradiciju stanovnici Dabrice nastavljaju i poslije rata sa dodatnim povodom, a to je, sjećanje na stradanja Bošnjaka Dabrice iz 1992. godine.

Upriličen je prigodan program poslije akšam namaza u džamiji u Dabrici. Članice hora El-Ihlas proučile su nekoliko ilahija, a prigodno predavanje odražao je glavni imam Mersed ef. Šabanović.

Mersed ef. je govorio kako su se ove godine poklopili značajni datumi za Bošnjake Dabrice. Kazao je Mersed ef.: ”Danas je 17. dan mjeseca ramazana, dan u kome muslimani obilježavaju bitku na Bedru, ali je danas i 4. dan mjeseca jula, dan kada Bošnjaci Dabrice obilježavaju bitku za život i opstanak, dan u kome se sjećaju progona i žrtava Dabrice. Borba protiv muslimana nije počela 1992. godine, borba protiv muslimana je počela onda kada je Poslanik, salallahu alejhi vesellem, počeo da poziva u islam. Ta borba traje i danas, i ostaće do Sudnjeg dana, samo što je mnogi ljudi ne osjećaju, osim oni koji su direktno uključeni i ugroženi.”

Molimo Uzvišenog Allah da pomogne i olakaša muslimanima u svijetu, da unese milost i ljubav među ljude,  da žive u dobru i miru, amin!