Vijesti

Novi val optimizma u najjužnijoj bošnjačkoj karauli

Ramazan u svojoj  suštini uvijek donese nove nade u ljepši i ugodniji život, u sretnije vrijeme usklađeno sa univerzalnim vrijednostima života.  Lišeni potrebe za materijalnim koristima u ramazanu kako na individualnom, tako i na kolektivnom planu u prilici smo da rasterećenije promišljamo o najboljim rješenjima od kojih će imati fajde i buduće generacije. Možda je ramazan i jedina prilika da jasnije i objektivnije razumijemo sve ono što se dešava u Stocu, najjužnijoj „karauli“ bošnjačkog nacionalnog bića. I ne čudi da se posljednjih mjeseci u ovom gradu vodila žustra polemika o tome ko će i kako predstavljati interese Bošnjaka u ovom gradu. Bez obzira na teške riječi koje su se mogle čuti i u javnom prostoru između Stočana posigurno možemo zaključiti da su sve one rečene s ciljem da Stolac bude bolji, da bude još ljepši i ugodniji za život. Razlike su samo metodološke naravi.

Musafirhana mjesto novog susretanja

Stolački Bošnjaci snuju lijepe snove o svom gradu. Po prvi put nakon rata, ove godine u prvi razred Osnovne škole upisano je više bošnjačke od hrvatske djece. U centru grada izvode se završni radovi na uređenju centralnog gradskog trga, vrše se posljednje pripreme za tehnički prijem Musafirhane, kapitalnog vakufskog objekta koji će svojom funkcionalnošću značajno izmijeniti fizionomiju grada, ali i pomoći Islamskoj zajednici za još bolju organizaciju vjerskog života.  Namjena ovog objekta, kako ističe predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bekir Isaković, ostat će ista kao i tokom minulih stoljeća. U Musafirhani će pored ostalih uslužnih djelatnosti biti otvoren restoran kapaciteta stotinu obroka i smještajni apartmani za 15 osoba. „Obnovu ovog vakufskog objekta počela je 2013. godine. Graditelj Musafirhane koja je zajedno sa cijelim kulturno-historijskim nasljeđem bila porušena 1993. je  Silahdar Huseinpaša. Kad smo počeli sa projektom nismo imali ni jedne marke. Veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH, Turskoj agenciji za razvoj i koordinaciju TIKA i reisu-l-ulemi mr. Husein ef. Kavazoviću koji su prepoznali značaj i potrebu obnove ovog projekta”, pojašnjava Isaković. U donjem dijelu Musafirhan biće smješteni još jedan kisok, šnajderska radnja, ugostiteljski objekti.

Uporedo sa obnovom porušene infrastrukture Islamska zajednica proteklih godina ulagala je velike napore i u organizaciji vjerskog života tako da su se već sad počeli ukazivati prvi impozantni rezultati vrijedni divljenja. Kako je naglasio Isaković Stolački muslimani su postigli najveći stepen uživanja vjerskih sloboda u posljednjih šezdeset godina. Obnovljeni su svi vjerski objekti, u svakoj džamiji se ovog ramazana klanjaju svi namazi. U stolačkom kraju obnovljene su četiri džamije u povratničkim selima u kojim nema dovoljan broj stanovnika da bi mogli držati bar ramazanskog softu, u Medžlisu IZ Stolac odlučili su da naizmjenično svaku noć teravih namaz klanjaju u jednoj od njih. Teravije se naizmjenično klanjaju u  Gornjoj Bitunji, Ošanićima, Dabrici i Rabranima.  Isaković je podsjetio da toliko veliki obim i toliko značajna posjeta svim džamijama i mesdžidima nije bila ni prije agresije na BiH i prije već je Stolac do temelja spaljen i spržen. „Ne samo da je u Stocu obnovljeno sve već se možemo pohvaliti da imamo više od onoga što smo imali prije rata“, zaključio je Isaković.

Plusevi za ramazanske namaze

Glavni imam Medžlisa IZ Stolac Mersed ef. Šabanović, svršenik Medinskog univerziteta, koji je početkom godine preuzeo ovu dužnost smatra da je zatekao jedan sređen i bratski organiziran medžlis. „Stvoreni su svi preduslovi da se možemo posvetiti samo vjerskim aktivnostima što smo mi imami vrlo ozbiljno shvatili i u skladu s tim planirali smo svoje aktivnosti. Iznenađen sam posjetom našim džamijama, posebno omladine. S velikom euforijom naša omladina je dočekala ramazan. Svojim vedrim osmijesima i oduševljenjem ukrasili su cijeli grad.“, kaže ef. Šabanović. Podcrtao je kako optimizam crpi u činjenici da pri Medžlisu vrlo aktivno djeluje Omladinski krug. Tokom ramazana vrlo uspješno organizirali su omladinske iftare i omladinska sijela. Dogovore se da prirede zajednički iftar u jednom od stolačkih džemata, na njih pozovu svoje prijatelje i poznanike gdje se u jednoj potpuno rasterećenoj atmosferi druže do kansih noćnih sati. Omladinski iftar do sada je organiziran u džematu Borojevići, omladinsko sijelo u džematu Pješivac. Na zajedničkom omladinskom iftaru 17. ramazanske noći očekuju oko 200 omladinaca.  „Tokom ramazana obilježit ćemo i dvije godišnjice stradanja Bošnjaka, godišnjicu stradanja Bošnjaka i u Drugom svjetskom ratu i u posljednjoj agresiji na Rotimlji, zaseok Orašlje završite ćemo zajedničkim iftarom. Tradicionalni mevlud koji se priređuje svake godine u znak sjećanja na ubijene  Bošnjake Dabrice isto tako završit ćemo zajedničkim iftarom“ priča nam ef. Šabanović.  Naglašava kako u planiranju nisu zaboravili ni najmlađe kojima će tokom ramazana biti podjeljeni posebni paketići. Za njih je, s obzirom da su svi na raspustu organizirana „dječija mukabela“ poslije ikindije namaza u Sultan Selimovoj džamiji.  Zapravo riječ je o podučavanju kur'anskom pismu i kur'anskim pravilima učenja. Sva ona djeca koja žele da postignu što veći stepen poznavanja kiraeta mogu to uz mentorstvo stolačkih imama učiniti od ikindije do akšama. Na području Stoca uči se samo jedna mukabela u Carevoj džamiji.

Njih je, kaže nam Mehmed ef. Delić, imam u džematu Pješivac nešto teže organizirati s obzirom da stanovništvo u selim više vremena provodi na njivama i voćnjacima. Mehmed ef. nam nije mogao preciznije reći koliko njih i radi i posti jer, kako je kazao, svi oni poštuju svetost mjeseca ramazana, pa ako i ne poste ne čine to javno. On je u svom džematu kao svojevrsni poticaj pokrenuo jednu vrlo prijateljsku akciju sa mladim, učenicima osnovnih i srednjih škola pod nazivom: Ko skupi najviše ramazanskih namaza. Pravila su jednostavna, onaj ko bude imao najviše „pluseva“ koje upisuje Mehmed ef. na kraju ramazana biće nagrađen. Kaže da postoje tri kategorije o da će svi pobjednici tok takmičenja biti jednako nagrađeni. „Naravno da nam nije cilj da na bilo koji način obezvrijedimo ahiretske nagrade, već jednostavno da se družimo i da imamo razloga za dodatne razgovore o vrijednostima namaza“, pojasnio nam je ef. Delić.

Povratnički medžlis koji to više nije

Prednost dobre atmosfere koja vlada u Medžlisu IZ Stolac ogleda se učinjenici da su skoro svi imami, predsjednik Medžlisa Isaković skupa pohađali Karađoz-begovu medresu i da ih veže dugotrajno lično prijateljstvo. Od ove godine u svojstvu člana Izvršnog odbora pridružio im se i još jedna kolega iz školskih klupa, bivši ministra kulture i sporta mr. Salmir Kaplan. „Možemo reći da Stolac nema nikakvih većih problema sa finansiranjem imamskih plata. Stočani redovno uplaćuju članarinu, a skoro otvaranje Musafirhane otvara jednu novu perspektivu ne samo za Islamsku zajednicu već i za cijeli Stolac. Nastojat ćemo da u narednom periodu uz podršku federalnih institucija nastavimo sa uspješnom obnovom kulturno historijskog nasljeđa koje je u vlasništvu Islamske zajednice. U planu je obnova nekoliko porušenih kuća“, kaže Kaplan. Dobru ramazansku atmosferu, pojašnjava, nastojat će održati tradicionalnom manifestacijom „Dani stolačkih džamija“ koja će ove godine biti svečano otvorena odmah nakon Bajrama kad se okupi i Stolačka dijaspora.  Programi manifestacije konceptualno su posvećeni afirmaciji bošnjačke tradicije, baštine, kulture, umjetnosti i univerzalnom islamskom učenju. Ove godine planirano je petnaestak kulturno-vjerskih programa.  Kaplan je zaključio da su rezultati koje bilježe u Stocu impresivni s obzirom da je Stolac povratnički medžlis i da se već može svrstati u red onih koji su sve vrijeme bili u nadležnosti bošnjačkih političkih partija.  „Sve ove godine radili smo na obnovi kuća, na obnovi porušenog nasljeđa, Stocu smo vratili onu njegovu prepoznatljivu fizionomiju i sad imamo odlične preduslove da svu energiju usmjerimo na privredni oporavak kako bi Stolac ponovo učinili primamljivim za život. Ne sporimo mi pravo hrvatskom narodu na sva njihova prava ali praviti od Robne kuće crkvu je najblaže rečeno neukusno i neprimjereno. Oni, koliko ja mogu vidjeti, nemaju vjerskih potreba za to. Ne čudi nas ta intencije jer prije dvadeset godina ta politika je rušila sve što nije hrvatsko, a sad nelegalno mijenja fizionomiju grada“, zaključio je Kaplan.

Organizacija vjerskog života u Stocu tokom ovog ramazana samo je jedna od potvrda da ovaj grad ima budućnost, da entuzijazam, strpljenje i besprijekoran patriotski osjećaj moraju nadvisiti sve vidove destrukcije i opstruiranja.

Hasan Eminović