Vijesti

Omladinski iftar u džematu Stolac

U petak, 16. ramazana 1436. /  3. jula 2015. godine, džematski odbor Stolac u saradnji sa Omaldinskim krugom Medžlisa Islamske zajednice Stolac upriličio je iftar za 160. momaka i djevojaka. Najveći broj omladine bio je iz Stoca. Iftaru je prisustvovala omladina iz susjednih džemata.

Iftar je upriličen na otvorenom ispred Sultan Selimove ( Careve ) džamije. Nakon iftara i akšam namaza prigodan program  izveli su imami Medžlisa Islamske zajednice Stolac i hor EL-Ihlas.

Uvodno ašare proučio je Asim ef. Bajrić. Kao domaćin džemata prisutnima se obratio Amer ef. Beća, poželjevši im dobrodošlicu i ugodno druženje.

Glavni imam Mersed ef. Šabanović u svom obračanju istakao je sljedeće: ” Jedna od vrijednosti i posebnosti mjeseca ramazana je to što se u njumu dogodila bitka na Bedru. U ramazanu je Allah dao pobjedu muslimanima. Bez obzira što Poslanik, salallahu alejhi ve sellem,  i ashabi nisu željeli i planirali borbu, Allah je htio da tog dana pobjedi istina nad zabludom, da tog dana počne jačanje i širenje vjere islama. Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, se dovom obratio Allahu i rekao: ”Gospodaru moj, ako ova skupina bude uništena danas, tebe neće imati ko obožavati.”

Mersed ef. je poručio omladini Stoca: ”Ako ova generacija ne preuzme emanet vjere, ako ne bude živjela za vjeru,  bez vjere teško se može živjeti i opstati na ovim prostorima.”

Program je završen dovom koju je proučio Amer ef. Beća.

Zahvaljujemo svima koji su se odazvali na iftar, a posebno donatoru ftara, direktoru Kulturnog centra Kralj Fahd, gospodinu Benderu Al Adžmij.