Vijesti

Sijelo i sehur za omladinu u džemau Pješivac

U petak, 26. juna 2015. godine, džematski odbor u saradnji sa Omladinskim krugom organizovao je sijelo i sehur za svu omladinu Medžlisa Islamske zajednice Stolac.

Na samom početku sijela prisutne je poselamio i izrazio dobrodošlicu imam džemata Pješivac, Mehmed ef. Delić.

Prigodnim predavanjem prisutnima se obratio glavni imam Mersed ef. Šabanović.

Mersed ef. je istakao važnost druženja u duhu islama u ramazanskim danima i noćima, jer su ramazanski dani i noći posebni, te ih treba provoditi na poseban način i u posebnom društvu. Rekao je Mersed ef.: ”Ovo društvo me podsjeća na vrijeme Poslanika, salallahu alejhi ve sellaem, na ashabe i njihova druženja. Vi ste primjer kako u svakom vremenu ima dobrovoljaca, kao što su bili ashabi. Vi ste primjer kako se provodi vrijeme u ramazanu. Ramazan je prilika koju treba iskoristiti, prilika za novi početak. Ko nije bio redovan petkom na džumi, da od ovog ramazana počne, ko nije obavljao pet vakata redovno da od sada počne. Ramazan je prilika za oprost grijeha, ramazan je prilika kada za malo  vremena i truda zaradimo puno sevapa. Obratite se svome Gospodaru, tražite od Njega šta god vam je potrebno, On je blizu i odaziva se, dignite ruke i učite dovu.”

Ostatak vremena omladina je provela sijeleći i pripremajući sehur. Poslije sehura klanjan je sabah namaz u džematu Pješivac i time završeno ramazansko druženje.