Vijesti

Obilježena Lejletu-l-berat u džematu Pješivac

U ponedjeljak, 01. juna, Omladinski krug Medžlisa IZ-e Stolac u saradnji sa Džematskim odborom Pješivac upriličio je prigodan program povodom noći Lejletu-l-berat.

Nakon akšam namaza stolači imami proučili su mevlud, a lijepim glasovima prisutne je počastio hor Medžlisa IZ-e Stolac.

Na kraju programa, glavni imam Mersed ef. Šabanović obratio se prisutnima prigodnim predavanjem.

Mersed ef. je rekao: ”Mjesec ša'ban je mjesec u kojem trebamo izvršiti temeljite pripreme za doček ramazana, što je bolja priprema za neki projekat i program, sve se bolje i uspješnije realizuje. Ramazan je nekome godišnja prilika da zaradi Allahovu milost i oprost, a nekome može biti i životna prilika.

Najbitnije priprema je duhovna priprema, koja se ogleda u tome, da čovjek učini tevbu prije ramazana, vrati se Allahu i uđe u ramazan čisto od grijeha. Ako je srce čisto i ostali organi će biti aktivni i jaki, srce je pokretač čovjekove energije i volje, kako kaže Poslanik, sallalahu alejhi ve selem: Zaista u čovjekovom tijelu ima jedan organ, ako je on zdrav čitavo tijelo je zdravo, a ako je on bolestan čitavo tijelo je bolesno, zaista je to srce”. (Buharija: 52., Muslim: 1599.)

Najbolji način za čišćenje srca je post. Mjesec ša'ban je prilika za to, jer je mjesc ša'aban mjesec posta kao što je to Poslanik , sallalahu alejhi ve selem, potvrdio svojim sunnetom. Od Usame Ibn Zejda, radijjallahu anhuma, se prenosi da je rekao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: Nisam te vidio da postiš više u nekom drugom mjesecu kao u Ša'banu? Pa mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”To je mjesec prema kome su ljudi nemarni; on je između Redžeba i Ramazana, u njemu se uzdižu djela Gospodaru svjetova, pa volim da se moja djela uzdignu dok ja postim.” (Bilježi imam Nesai, a dobrim ga je ocjenio šejh Albani.)

Nakon jacije namaza uslijedilo je druženje u dvorištu džamije. Ovom prilikom se želimo zahvaliti domaćinima, te svima onima koji su svojim prisustvom uveličali druženje.