Vijesti

Od Stoca do Stambola

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova! Neka je salavat i selam na poslanika Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, na njegovu časnu porodicu, njegove plemenite ashabe kao i sve njegove sljedbenike do Sudnjeg dana.

Vjeronauka u srednjoj školi u Stocu ima posebno mjesto, kako kod profesora tako i kod učenika. Srednja škola u Stocu ima 123. učenika u šest odjeljenja, u školskoj 2014/2015. godini. Svi učenici pohađaju vjeronauku, jer se ne može zamisliti učenik Bošnjak  u  Stocu bez vjeronauke. Od početka 2014/2015.  školske godine profesor vjeronauke u srednjoj školi u Stocu je Mersed ef. Šabanović.

Srednja škola Stolac je, kao i sve druge  škole u BiH dobila poziv da učestvuje na 2. nagradnom takmičenju iz Sire – životopis Allahovog Poslanika, salallahu alejhi ve selem.

Kad sam obavijestio učenike o nagradnom takmičenju, zbog nagrada koje su ponuđene zvučalo je izazovno, a pomalo i neostvarivo za neke učenike.

S velikom radošću prijavilo se 57. učenika za takmičenje i čitanje Sire Allahovog Poslanika, salallahu alejhi ve selem. Svi učenici dobili su knjige na poklon od Medžlisa Islamske zajednice Stolac, što je bila dodatna motivacija za natjecanje. Pored toga, Medžlis je organizirao i posebno predavanje za srednjoškolce pod nazivom: “Druženje sa Sirom”, kao vid pripreme za takmičenje.
Takmičenje je održano u nedjelju 5. aprila u Mostaru, gdje je naša učenica Ena Bešo iz drugog razreda gimnazije uzela četvrto mjesto među 354. učesnika. Od ukupno 5208. učesnika iz svih srednjih škola u BiH naša učenica je ušla među 50. najboljih koji  su dobili nagradno putovanje u Tursku.

Ovo je primjer kada učenici vode svoje profesore na ekskurziju. Tako su profesori dobili putovanje na osnovu postignutih rezultata svojih učenika. Profesorima je bilo veliko zadovoljstvo putovati sa svojim učenicima, kao što su i učenici uživali punu pažnju od svojih profesora.

Ekskurzija baš u Tursku, u Stambol, na Bosfor. Od džamija preko medresa, pa do univerziteta. Od Panorame do Ajasofije, preko Top kapi saraja do Dolma bašće, sve za punih sedam dana od podneva u ponedjeljak do podneva drugog ponedjeljka. Mnogo smo toga vidjeli, mnogo ljudi upoznali, mnogo naučili, mnogo novosti čuli od kolega profesora i od naših učenika.

Najduže i najdraže što ostaje upamćeno jeste program u autobusu, obraćanje i predstavljanje svakog profesora i svakog učenika. Svaki detalj ima svoju priču, svaka priča ima svoju poruku, a svaka poruka ima svoju mudrost. Sve počasti i ljepote dunjalučkog dženneta ugledasmo zarad dina i našeg Penjgambera.

Zaista najbolje provedeno vrijeme, i iskorišteni sati su u izučavanju Poslanikovog života. Dok čitaš Poslanikov životopis imaš osjećaj da si dio tog vremena. Nemoguće je spoznati vjeru Islam bez upoznavanja Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Zaista je njegov život ispravan i siguran putokaz koji vodi ljude uspjehu i sreći. Njegova uloga je bila da prenese vjeru od Uzvišenog Allaha, da nam je objasni i svojim djelima pokaže kako da živimo islam. Za čitanje Sire učenici su dobili nagradno putovanje u Istanbul, to je samo nagrada na dunjaluku, e možete zamisliti kolika je nagrada na Ahiretu za one koji čitaju Siru? Još kad se ta teorija Poslanikovog života primjeni u životu našeg vremena, u životu naše omladine, pa to bude kao u onom primjeru kad je ashab došao Poslaniku sav uplakan govoreći: “Allahov poslaniče, mi sad živimo s tobom na ovom svijetu, a kad preselimo na Ahiret, ti ćeš u džennet, a mi, Bog zna šta će biti s nama.” A na to mu odgovari Poslanik citirajući Allahov govor: ”Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku biće u društvu vjerovjesnīkā, i pravednīkā, i šehīdā, i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao. A kako će oni divni drugovi biti!” ( En-Nisa, 69.)

Kaže Enes, radijallahu anhu: “Ništa nas nije više obradovalo kao ovaj ajet kada je objavljen”. Ovo su primjeri koji i nas raduju, molim Allaha da nam budu vodilja kroz život, te da budemo u društvu vjerovjesnīkā, i pravednīkā, i šehīdā, i dobrih ljudi. Molim Allaha da nagradi sve ljude koji su doprinjeli da ovaj hairli projekat zaživi. Molim Allaha da nagradi ljude u Upravi za nauku i obrazovanje na čelu sa dr. Nezirom Halilovićem. Molim Allaha da nagradi braću u Turskoj i da ojača njihovu islamsku zajednicu Diyanet za doprinos ovom projektu i za sve što su priredili nama i našim učenicima.