Vijesti

Karađoz-begova medresa ispratila 370. generaciju maturanata i maturantica

Svečanom akademijom upriličenoj u sportskoj sali USRC “Mithad Hujdur-Hujka” Karađoz-begova medresa je ispratila 370. generaciju maturanata i maturantica.

Ovom značajnom događaju prisustvovali su predstavnici javnog, kulturnog, političkog, vjerskog života grada Mostara, kantona i Federacije. Posebna radost ovaj događaj bio je za roditelje, porodicu, prijatelje maturanata i maturantica Karađoz-begove medrese, njihove profesore i odgajatelje. Svečana akademija otpočela je odlomkom časnog Kur'ana, kojeg je proučio maturant Muhamed Mujkić, a nastavljena obraćanjem prof. hfz. Aida Tuleka, direktora Karađoz-begove medrese, koji je istakao kako je 370. generacija  jedna od najboljih generacija Karađoz-begove medrese, što su dokazali postignutim uspjesima na gradskim, kantonalnim i Rijasetovim takmičenjima.

Priliku da, po posljednji put, prozovu maturante i maturantice imale su njihove razredne starješine. Svečana posljednja prozivka maturanata i maturantica bile je posebna priča, puna emocija i suza, jer su u jedan trenutak stale sve godine medresanskih uspomena.

Mr. Muhamed Purišević prozvao je odjeljenje IV A, u kojem su se tokom četverogodišnjeg školovanja skrasili momci: Ramiz Alajbegović, Atif Dedić,  Muhidin Dedić, Belmin Đulić, Semir Garib, Mehdin Hasanović, Mesud Hasičić, Amir Hodžić, Emin Huskić, Ismet Ibrahimbegović, Sulejman Ibrahimović, Jasmin Latić, Mujo Memić, Ahmed Mujkanović, Muhamed Mujkić, Abdulkadir Nurković, Ejub Opardija, Ibrahim Osmanović, Safet Osmanović, Ahmed Redžić, Ahmed Suljić, Ismail Šahinović, Izudin Tufek, Halid Zlatić i Muamer Zukanović.

Odjeljenje IV B prozvala je prof. Harisa Ćukle, učinivši to umjesto razrednice mr. hfz. Lejle Boškailo-Obradović, koja je četiri godine bdjela nad djevojačkim odjeljenjem, ali iz zdravstvenih razloga nije prisustvovala Svečanoj akademiji. Profesorica Ćukle djevojačko odjeljenje prozvala je sljedećim redoslijedom: Hadidža Atlić, Emina Baltić, Hajrija Baltić, Dženeta Bašalija, Belma Bećirović, Jasmina Bihorac, Fatima Bušatlić, Edina Čekić, Nejra Čolak, Aiša Čolaković, Meliha Čopelj, Ilhana Fetić, Amina Filan, Anaida Hadžić, Isma Hajdarević, Azra Hadžihajdić, Amna Jelovac, Emina Karaga, Amina Kavazović, Medina Perva, Medina Šemić, Merima Šuta i Rukajja Al-Kurdi.

U odjeljenju IV C zajedno su u insane Bogu odane stasavali i momci i djevojke, a njih je prozvao profesor Elmedin Ljevo, ovim redom: Omer Avdić, Arnela Balagić, Elvedin Brkan, Tarik Cernica, Zijad Cokoja, Amer Čakširan, Abdulah Čolaković, Miralem Dedić, Mujo Gosto, Belmin Hatić, Eldar Hatić, Medina Hrnjica, Samira Ibišević, Neira Jeleč, Ahmed Krehmić, Muhamed Huzeyfe Kucukaytekin, Đenan Marić, Dženeta Mezić, Senida Mujabašić, Muamer Mujkanović, Elmin Perva, Zeid Softić, Ajla Šabanović i Muamera Tabak.

Nakon svečane i posljednje prozivke maturanata uslijedila su obraćanja Učenika i Učenice generacije, a to su Semir Garib i Nejra Čolak.

Učenik generacije Semir Garib u svom obraćanju istakao je sljedeće: “… A znam i to, dragi profesori i odgajatelji, da ste u nas utkali najljepše vrline vjere i obilje znanja,  zbog čega Gospodaru učimo dovu da cjelokupan kolektiv Karađoz-begove medrese nagradi svakim hajrom na oba svijeta. Ova Svečana akademija je trenutak u kojem  zaustavljamo svoje medresanske uspomene, ljubomorno ih pohranjujući u seharu najljepših sjećanja i  čuvajući ih na sve prijatelje iz 370. generacije, u koju smo pristigli iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Republike Turske i Jordana.”

Direktor Karađoz-begove medrese je Učeniku i Učenici generacije dodijelio i diplome za postignuti uspjeh, ali i jednu zahvalnicu i to prof. Smaji Čolakoviću, za nesebičan doprinos radu Karađoz-begove medrese i njenoj promociji u javnosti. Inače, profesor Čolaković je na ovoj Svečanoj akademiji među maturantima i maturanticama imao i svoje dvoje djece – Aišu i Abdulaha, što zajedno sa sinom Amarom, koji je ranije završio Karađoz-begovu medresu, kazuje da je sav svoj evlad darovao upravo Karađoz-begovoj medresi.

Prisutnima se obratio i prof. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, koji je uputio čestitke kolektivu Karađoz-begove medrese na uspješnom školovanju i ispraćanju još jedne generacije maturanata.

Kao izaslanik reisu-l-uleme IZ u Bosni i Hercegovini, mr. Husein ef. Kavazovića, velikom broju posjetilaca, obratio se mr. Nusret Abdibegović, čestitajući Karađoz-begovoj medresi na još jednoj uspješnoj generaciji, kazavši kako su nekada Mostarci išli u Carigrad da se školuju, a danas je došlo vrijeme da se iz Carigrada dolazi po nauku u Mostar, što svjedoči primjer učenika Muhameda Huzeyfea Kucukaytekina, koji je iz Istanbula došao u Mostar i uspješno završio svoje školovanje u Karađoz-begovoj medresi.

Hair-dovu na kraju svečanosti, za uspješne staze 370. generacije  van odaja Medrese, proučio je prof. kurra-hafiz Armin Abaza, nakon čega je kasida “Uspomene” izmamila suze na lica maturanata i maturantica, njihovih profesora i odgajatelja, roditelja, rodbine, koje su, uz čestitke za postignuti uspjeh, označile kraj Svečane akademije.

www.muftijstvo-mostarsko.ba