Vijesti

Tribinom na vrelu Bune zatvorena manifestacija “Dani mevluda i zikra”

Tribinom u povodu 40. godišnjice obnavljanja tradicije dovišta na Vrelu Bune u petak naveče je i službeno zatvorena manifestacija “Dani mevluda i zikra”.

Manifestaciju je zatvorio mostarski muftija Salem ef. Dedović, a na tribini su govorili bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić, profesori Mostarske gimnazije Alija Dilberović i Hišam ef. Hafizović, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Obnova tradicije blagajskog mevluda 1975. godine  značajno je pomogla muslimanima Hercegovine da očuvaju  svoju vjersku, nacionalnu posebnost što je u to vrijeme bilo izuzetno rizično s obzirom na represivne mjere tadašnjeg režima, rečeno je pored ostalog na tribini.

„Kroz ovogodišnje programe akcentirali smo značajne teme od posebnog značaja za ovu regiju. Vidjeli smo da imamo o čemu meritorno i naučno govoriti, da imamo potencijale i kapacitete da naše raskošno vjersko i kulturno nasljeđe dovedemo u vezu sa aktuelnim trenutkom i da iz njega dalje dograđujemo naš odnos prema sebi samima i prema drugima“, istakao je muftija Dedović.

Ocijenio je da ova manifestacija prije svega treba Bošnjacima Hercegovine u vremenima u kojima se javljaju tendencije drugačijeg tumačenja islama od onog tradicionalnog ali i vremenima svjesnog potiskivanja nacionalnih i kulturnih vrijednosti na margine društvenih zbivanja.

„Stoga se nadam da će društvena i politička javnost sve to znati prepoznati. Ova manifestacija zaslužuje da ima svoje mjesto i u federalnom i u kantonalnim budžetima“, poručio je muftija Dedović.

Manifestacija Dani mevluda i zikra otvorena je 29. aprila. Centralna manifestacija kojoj je prisustvovali oko 30.000 vjernika upriličena je 9. maja u avliji Blagajske tekije.

(Anadolija)