Vijesti

Više od 30.000 vjernika na tradicionalnom mevludu u Blagaju

Na vrelu Bune u Blagaju u subotu 9. maja proučen je tradicionalni derviški mevlud kojem je prisustvalo više od 30.000 vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, te nekoliko stotina vjernika iz drugih zemalja.

Mevlud i zikr predvodio je šejh Sirija Hadžimejlić. U ime organizacionog odbora 40. po redu manifestacije “Dani mevluda i zikra” izraze dobrodošlice iskazao je mostarski muftija Salem ef. Dedović.

U svom govoru akcentirao je kako se radi o višestoljetnoj tradiciji koja je obnovljena prije 40 godina. “Naša namjera je da ovu manifestaciju učinimo prepoznatljivom kao posebno važnu za Bošnjake Hercegovine i kao vjersku i kao kulturnu u kojoj će svoje pune doprinose moći dati brojni intelektuaci i kulturni radnici“, rekao je muftija Dedović. On je poručio vjernicima da čuvaju svoje jedinstvo.

“Današnji skup ima poruku duhovnog jedinstva kojeg niko ne smije dijeliti i parčati, jedinstva koje smo njegovali u našim džamijama, našim tekijama, medresama i hanikasima“, rekao je muftija Dedović.

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića skupu se obratio banjalučki muftija Osman ef. Kozlić. U svojoj poruci ef. Kozlić je vjernike pozvao na strpljenje, dostojanstvo i preuzimanje odgovornosti za svoje nadležnosti. I Kozlić je govorio o nužnosti očuvanja bošnjačkog jedinstva na vjerskom i idejnom planu. “Posebno je važno u ovom trenutku da vodimo računa o jedinstvu zato što nas Bošnjaka nema puno i taj luksuz da nas neko dijeli po bilo kom osnovu ne smijemo dozvoliti. Moramo biti ‘bir’, moramo biti jedinstveni“, poručio je ef. Kozlić.

Selame bratskog turskog naroda narodu u Bosni i Hercegovini prenio je savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini muftija Hasan Atli. Atli je podsjetio na jake veze između dva prijateljska naroda koji se mogu simbolizirati sufijskim učenjem i tradicijom koja se njeguje u Blagaju.

Manifestacija “Dani Mevluda i zikra” ove godine odvijala se pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, u čije ime je došao šef kabineta Haris Bašić.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)