Vijesti

Poruka Reisu-l-uleme u povodu Dana džamija

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je poruku povodom Dana džamija – 7 . maja.

U poruci se kaže :

– Draga braćo i sestre,

Dan džamija je ustanovljen kao dan sjećanja na agresorski projekat uništenja Islamske zajednice koji je rezultirao pojedinačnim i ciljanim ubijanjem imama te ciljanim rušenjem džamija i drugih objekata Islamske zajednice. U tom agresorskom i anticivilizacijskom projektu mnoga naša braća i sestre su na najbrutalniji način ubijeni i zlostavljani, a po naročitoj okrutnosti se ističe organizirano silovanje naših sestara kako bi se udarilo na najveću čast jedne žene i sestre muslimanke. Iako je za Dan džamija simbolički uzet 7. maj, kao datum rušenja Ferhadije džamije u Banjoj Luci, mi se na ovaj dan sjećamo i sveukupnog otpora agresorskom projektu uništenja Islamske zajednice.

Želim podsjetiti da je Međunarodni sud pravde u Hagu 26. februara 2007. godine objavio svoju presudu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije (SR Jugoslavije), u sporu koji je trajao 14 godina, u kojoj je potvrđeno da je izvršen genocid u Srebrenici te masovni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti u drugim područjima Bosne i Hercegovine i da su nosioci toga projekta, uključujući i uništenje IZ, bili pripadnici Vojske i Policije Republike Srpske. Sud je u presudi utvrdio i odgovornost tadašnje Srbije i Crne Gore koja se sastojala u nesprječavanju genocida i nekažnjavanju počinilaca.

Islamska zajednica, premda nosi teške ožiljke stradanja, sve čini na iscjeljenju ratnih trauma i jačanju povjerenja i mira. Međutim, paralelno s tim traži da ruka pravde dostigne sve zločince i inspiratore genocida. Permanentno osuđujući svaki oblik nasilja i zločina, bez obzira ko je počinilac, Islamska zajednica s posebnom pažnjom i zabrinutošću prati, nakon zločina u Zvorniku, aktivnosti policijskih organa Republike Srpske koje se ovih dana provode nad bošnjačkim povratnicima pod izgovorom borbe protiv terorizma i sprječavanja terorističkih aktivnosti.

Islamska zajednica poziva državne organe da odgovorno i predano rade na rasvjetljavanju svih počinjenih zločina, uključujući i onaj u Zvorniku, ali isto tako traži da ne dozvole da se istražne radnje pretvore u progon nevinih ljudi i zastrašivanje povratnika. Također, međunarodna zajednica ima obavezu da spriječi takav razvoj događaja.

Islamska zajednica poziva muslimane i pripadnike IZ, posebno u povratničkim džematima, da se odupru psihozi straha i širenju kampanje zastrašivanja, te čuvaju tradiciju bosanskog islama, kaže u poruci reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

 

www.rijaset.ba