Vijesti

Obilježeno osam decenija izlaženja Takvima

U organizaciji Izdavačkog centra El-Kalem i pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića u Gazi Husrev-begovoj biblioteci 31. marta 2015. godine održana je manifestacija kojom je obilježen jubilej osamdeset godina kontinuiranog izlaženja iz štampe časopisa Rijaseta islamske zajednice Takvim.

Takvim je jedna od najtiražnijih publikacija unutar Islamske zajednice u BiH i najtiražniji godišnjak u BiH. Uz ovaj jubilej El-Kalem je štampao i Bibliografiju Takvima u kojoj su navedeni svi radovi objavljeni u njemu do ovog zadnjeg sveska, ukupno 1174 rada,  s imenima svih autora, navedenim po abecednom redu.

Svjedok vremena: Osamdeset godina časopisa Takvim

O vjerskom, kulturnom i povijesnom značaju Takvima na manifestaciji su govorili glavni  urednik Glasnika Mustafa Prljača predsjednik Udruženja Ilmije BiH Mensur ef. Pašalić, akademik Enes Karić, muvekit Mustafa Sušić i prof. Osman Lavić, koji je za ovu priliku priredio bibliografiju dosadašnjih radova objavljenih u Takvimu i ujedno kao  autor priredio izložbu dokumenata i primjeraka časopisa Takvim koji su izlazili iz štampe u proteklih 8 desetljeća. Prljača je kazao da za Islamsku zajednicu Takvim ima ogroman značaj. On je, u nekom smislu, jedan od bitnih kohezionih elemenata unutar bošnjačkog korpusa. Takvim ima veoma značajnu ulogu u vršenju misije Islamske zajednice, a objavljeni radovi, uglavnom, predstavljaju suštinsko što Islamska zajednica želi poručiti svojim pripadnicima. Mensur-ef. Pašalić je istakao da je Takvim sve donedavno izdavalo Udruženje ilmijje, te da je, upravo u vrijeme dok je Ilmijja bila njegov izdavač, i doživio svoj puni sjaj i postao respektabilan faktor i prepoznatljiv medij Islamske zajednice.

Kalendarski dio je osnova Takvima

Akademik Enes Karić prisutne je podsjetio na bogato semantičko polje pojma Takvim u Kur'anu i arapskim rječnicima, ukazavši na činjenicu da je muslimanski genij dao izniman doprinos razvoju satova: od izuma pješčanog i vodenog sata pa sve do pronalaska mehaničkih satova.

Osnovni segment Takvima je njegov kalendarski dio. Zapravo, Takvim je i pokrenut radi toga, to je njegova osnovna svrha. Aktuelni muvekkit Gazi Husrev-begovog vakufa, Mustafa-ef. Sušić je kazao: Takvim je dokaz da je bosanska ulema rješavala probleme od svjetskog značaja za islam i muslimane ne čekajući da ta pitanja riješi neko iz islamskih centara u svijetu. Ugledajući se na takvu ulemu, današnja bosanska ulema mora se odrediti naspram ideologija zla koje se čine u ime islama.“

Mr. Osman Lavić, inače bibliotečki savjetnik u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, izložio je razvojni put Takvima od 1934-2014. godine., predstavljajući astronomske tablice koje su u 16. vijeku služile za sastavljanje prvih Takvima. Razvojni put Takvima predstavio je u pet prepoznatljivih i ključnih razdoblja.

Vjerni pokazatelj alimske tradicije u BiH

Učesnici manifestacije su naglasili da je časopis Takvim vjerni pokazatelj bogate intelektualne i alimske tradicije BiH. Autori koji su objavljivali tekstove u ovom referentnom časopisu, ali i stotine imama i džematlija koje su ga distribuirale zaslužili su jedan ovakav dostojanstven  jubilej i spomen kod dolazećih generacija. Podsjećajući se na svijetle primjere muslimanske prošlosti i brojne astronomske izume muslimana učesnici manifestacije su evocirali sjećanja na rodočelnike ideje o Takvimu. Fehim Spaho i  Muhamed Ali Ćerimagić  su tridesetih godina prošlog stoljeća prvi implementirali projekat da Takvim postane pomoćno sredstvo šerijatskim sudovima u određivanju početka i kraja mjeseca Ramazana. Od tada je Takvim prolazio kroz različite društvene kontekste, ali je njegov teorijski i praktični značaj među vjernicima bio neupitan. Učesnici manifestacije su naglasili značaj odluke kojim se aktualnim  amandmanima na Ustav Islamske zajednice u BiH nedvosmisleno ističe  opredjeljenje Islamske zajednice da će naučnim i astronomskim putem određivati kalendarski dio Takvima što će, nadamo se potpuno onemogućiti bespotrebne nedoumice i dileme oko preciznog određivanja početka muslimanskih mubarek dana. Kako reče jedan od promotora, prof. Osman Lavić:“ U časopisu Takvim spojeno je praktično i korisno. Takvim je odigrao nemjerljivu ulogu u naobrazbi muslimana u vrijeme kada je vjersko štivo bilo veoma oskudno i svedeno praktično na Glasnik kao službeno glasilo Islamske zajednice.“

Danas Takvim izlazi u sasvim izmijenjenim okolnostima. U eri široke i raznorodne publicističke ponude. Po mišljenju svih učesnika potrebno je iznaći nove moduse i puteve ka čitaocu kako bi Takvim i dalje pratio aktuelne potrebe vjernika. Na kraju manifestacije prisutnima se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i iskazao zahvalnost svim urednicima i saradnicima ovog referentnog časopisa.

www.rijaset.ba