Vijesti

Na izložbi u Trebinju upućene poruke mira, tolerancije i razumijevanja

U Trebinju je u ponedeljak 02.03.2015. godine u klubu umjetnika ”Atanasije Popović” otvorena izložba “Bogatstvo različitosti” na kojoj su izloženi radovi islamske i kršćanske umjetnosti; kaligrafija, ikone, te drugi predmeti. Organizator izložbe je Međureligijsko vijeće BiH.

Otvaranju izložbe su prisustvovali Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, muftija mostarski Salem ef. Dedović, predstavnici Islamske zajednice Trebinje i Srpske pravoslavne crkve kao i trebinjski gradonačelnik Slavko Vučurević. Izložbu je svečano otvorio paroh trebinjski Dražen Tupanjanin koji je istakao da su se umjetnici potrudili da eksponati islamske i kršćanske umjetnosti ne stoje jedni naspram drugih nego jedan pored drugih.

”Ovo što smo večeras učinili je jedan skroman korak koji treba da bude preslikan u našoj svakodnevnici,” rekao je Tupanjanin.

Husein ef. Hodžić je rekao da se dugo čekalo na ovakav događaj i istakao njegovu važnost.
”To je put na kojem trebamo ustrajati, put koji nema alternative. Dobra sloga, dobri međusobni odnosi, samo nas to može usrećiti, samo nam to može pokazati jednu svjetlost na kraju tunela prema kojoj idemo” istakao je ef. Hodžić.

Vladika Grigorije ovom prilikom uručio je muftiji mostarskom poklon- levhu koju su uradili umjetnici Trebinja rekavši da muftija nije gost u Trebinju jer je on muftija i trebinjski, kao što vladika nije gost u Mostaru.

”Zar nagrada za dobro učinjeno djelo, može biti nešto drugo do dobro. Pa koju blagodat gospodara svog poričete, pita nas knjiga Božija, a mi večeras odgovaramo uzdarjem, jer je mnoga dobra učinio za nas muftija Salem Dedović od kako smo se prvi put sreli u Mostaru. Uvijek smo osjećali prije svega ljudskost, a ljudskosti nema ako nema božanskog među nama. Neka  natpis stoji negdje da uvijek opominje i nas i Vas da činimo dobro jer će nam se ono vratiti od Boga, a sve ono što nije dobro neka propadne”,  rekao je vladika Grigorije.

Muftija Salem ef. Dedović rekao je da voli doći u Trebinje jer Trebinje osjeća vrlo prihvatljivom, prijemčivom i otvorenom sredinom koja je bila takva kroz svoju historiju.

”Ovaj nesvakidašnji događaj kome prisustvujemo na djelu je pokazao bogatstvo različitosti. Ovo je važan korak na putu naše međureligijske saradnje i razumijevanja, koje razvijamo posljednjih godina na području Hercegovine sa poštovanim vladikom Grigorijem sa kojim se srećem širom Hercegovine. Večerašnja izložba je veoma važna poruka za grad Trebinje, Hercegovinu, za pravoslavnu i islamsku zajednicu. Večeras smo tu da kažemo da su ovo važni događaji koji trebaju običnim ljudima i našim religijskim zajednicama. Trebinje će biti grad kojeg ćemo promovisati kao naš zajednički susret međureligijskog dijaloga, saradnje i sporazumijevanja”,  rekao je muftija Dedović.

Trebinjski gradonačelnik Slavko Vučurević rekao je da ova izložba potvrđuje da je Trebinje na pravom putu.
”Ovim pokazujemo da je Trebinje otvoren i multikulturalan grad, da za njega i njegove političke, vjerske i nacionalne interese nijedna kultura ne predstavlja problem. Ovim svim Trebinje potvrđuje da je grad kulture,” istakao je gradonačelnik Vučurević.

www.muftijstvo-mostarsko.ba