Vijesti

Kancelarija Reisu-l-uleme najoštrije osudila ubijanje nevinih ljudi

Kancelarija reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u povodu brutalnog ubistva građana Egipta u Libiji, izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Kancelarija reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića najoštrije osuđuje brutalno ubistvo egipatskih Kopta u Libiji, kao i sva ostala zlostavljanja zarobljenika, teroriziranje civilnog stanovništva i nehumano postupanje prema ljudima.

Brutalne egzekucije i mučenja ljudi predstavljaju teške zločine i traže ozbiljan odgovor, ne samo da se osude i zaustave ovakvi zločini nego posvećenost otklanjanju uzroka koji do njih dovode. Stoga nije dovoljno kazniti inspiratore i počinioce ovih zlodjela nego se treba na međunarodnom nivou zajednički i odgovorno posvetiti otklanjanju uzroka. Muslimanske institucije moraju biti ujedinjene u tom pravcu, jer ove zločinačke grupe svjesno rade na kompromitaciji učenja islama, globalnog muslimanskog identiteta i kulture.

Najveće žrtve brutalnog nasilja zločinačkih grupa, čijih smo zlodjela svjedoci u zemljama Bliskog istoka, jesu muslimani, bilo kao direktne žrtve nad kojima se sprovodi zločin ili kao žrtve predrasuda i sumnjičenja na Zapadu i Istoku.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini odbacujući i osuđujući radikalizam i nasilje, aktivno je posvećena afirmaciji vrijednosti slobode, demokratije i međusobnom uvažavanju i saradnji naroda i religija u njihovoj različitosti.

www.rijaset.ba