Vijesti

Imami s područja Mostarskog muftijstva na radionici o Kolegijalnom savjetovanju

U organizaciji Mostarskog muftijstva juče, 21.01.2015. god. je mr. Muamer Tinjak, certificirani trening menadžer, sa imamima i muallimima u Mostaru održao jednodnevnu radionicu o temi „Kolegijalno savjetovanje“ na kojoj je poseban ankcenat stavljen na strukturirano rješavanje problema. Kolegijalno savjetovanje podrazumijeva punu podršku kolega i neformalnih savjetnika koji su se suočavali sa sličnim izazovima.

„Kroz zajedničku razmjenu iskustava, otvaranja perspektiva i davanja šire slike same teme pojašnjavali smo najsavremeniju tehniku pristupa i rješavanja problema koja nam se svakodnevno nameću. Ovakve radionice su posebno važne imamima, muallimima i muallimama jer su oni osobe koje su svakodnevno u direktnom kontaktu sa džematlija, mladim ljudima, polaznicima mekteba i svakodnevno se suočavaju sa problemima za koje ih niko ne sprema.“, kazao je mr. Tinjak.

On smatra nužnom potrebu da se imami kontinuirano educiraju i razvijaju određene kompetencije koje će im pomoći da kvalitetno pristupe rješavanju nametnutih dilema. „Islamska zajednica kao ozbiljna institucija organiziranjem ove radionice potvrđuje opredjeljenost suočavanja sa savremenim izazovima jer nastoji biti u korak s vremenom kako bi se ljudi kvalitetno nosili sa određenim situacijama čime bi se, za očekivati je, problemi trebali smanjivati“, pojasnio je mr. Tinjak. Istakao je da ova radionica ima za cilj stvaranja boljeg društvenog ambijent i kvalitetnoga funkcioniranja džemata kao osnovnih organizacijskih cjelina u Islamskoj zajednici.

Radionica „Kolegijalno savjetovanje“ jedan je od sadržaja usvojenog plana rada Mostarskog muftijstva. Radionica je juče održana u Mostaru a danas je planirana za imame s područja Konjica, Jablanice i Prozora. „Nama trabaju nove spoznaje koje se stalno svakim danom mijenjaju da bismo se mogli nositi sa svim izazovima i zahtjevima, da bismo mogli planirati i realizirati svoje programe u vrlo zahtjevnim društvenim okolnostima“, u svom obraćanju istakao je muftija mostarski Salem ef. Dedović. Pored stručnog usavršavanja muftija je istakao potrebu stalnog susretanja, razmjene iskustava i međusobnog upoznavanja.