Vijesti

Centralni mevludski program u Carevoj džamija

Centralni mevludski program povodom sjećanja na posljednjeg  Allahovog poslanika, salallahu ‘alejhi ve sellem, na području Medžlisa IZ-e Stolac  upriličen je u subotu  13. rebiu-l-evvela / 3. januara 2015. godine u 18:00 h  u Sultan Selimovoj (Carevoj) džamiji u Stocu.

Mevlud su proučili imami Medžlisa IZ-e Stolac, a prigodno predavanje održao je glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac , Mersed ef. Šabanović.

Mersed ef. je podsjetio vjernike na  razloge našeg okupljanja. ”Večeras smo ovdje da ponovimu znanje o Poslaniku,  salallahu ‘alejhi ve sellem, da obnovimo i povečamo ljubav prema njemu, da ga više spominjemo donoseći salavate na njega. Muhammed, salallahu ‘alejhi ve sellem, je pohvaljen kod Allaha, jer je Njegovo najbolje stvorenje, najodabraniji Poslanik, i pečat svim vjerovjesnicima i poslanicima. Muhammed, salallahu ‘alejhi ve sellem, je pohvaljen i kod ljudi, jer je blizak srcima, drag dušama, milost svjetovima i velika blagodat cijelom čovječanstvu.”Rekao je Uzvišeni: ” Allah je vjernicima veliku blagodat dao kad im je jednog između njih kao poslanika poslao, da im riječi Njegove kazuje, da ih očisti i da ih Knjizi i mudrosti naučio, jer su prije bili u očitoj zabludi.” (Ali Imran, 164.)” , naglasio je Mersed ef. Šabanović.