Vijesti

Kancelarija Reisu-l-uleme izrazila zabrinutost zbog mogućeg sužavanja medijskih sloboda

Povodom ulaska policijskih istražitelja u redakciju portala Klix.ba i višesatnog pretresa, Kancelarija reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Kancelarija reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića dijeli zabrinutost mnogih građana, medijske i akademske zajednice prema kojima jučerašnja policijska akcija višesatnog pretresa redakcije portala Klix.ba može imati elemente neprihvatljivog ugrožavanja medijskih sloboda i sužavanja demokratskih standarda. Potreban je zajednički napor cijelog društva kako bi se rad medija odvijao u skladu sa profesionalnim medijskim standardima, uz privrženost etičkim normama, lojalnost istini, javnom interesu i dobrobiti svih ljudi.

Ne ulazeći u meritum odluke tužilaštva i policijskih organa u vezi navedenog pretresa, Kancelarija Reisu-l-uleme odlučno pruža podršku medijima i novinarima da svoj posao rade profesionalno i u skladu sa najvišim demokratskim standardima slobode mišljenja i izvještavanja, oslobođeni straha i pritisaka bilo koje vrste i poziva sve društvene faktore da zdušno podrže medijske slobode i profesionalizam, a svako njihovo ugrožavanje jasno osude i odbiju.

www.rijaset.ba