Vijesti

Saopćenje za javnost Muftijstva mostarskog povodom promemorije biskupa Ratka Perića

Povodom promemorije mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića, upućene hrvatskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a koja je medijski predstavljena u elektronskim i printanim medijima,  Mostarsko muftijstvo  objavljuje

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Islamska zajednica u gradu Mostaru opredjeljena je za međureligijski dijalog, izgradnju mira i povjerenja među religijama, narodima i svim građanima koji žive u ovom višereligijskom i multikulturnom gradu. Islamska zajednica svjedoči djelom to svoje opredjeljenje, koristeći sve prilike i povode da  međureligijski dijalog doista zaživi u Mostaru i Hercegovini, pa u tom pravcu, predstavnici Islamske zajednice učestvuju na svim međureligijskim susretima i simpozijima,  koji se organizuju s nivoa državnih institucija, nevladinih organizacija,  ili pak, domaćih i stranih fondacija  i udruženja koja promiču kulturu dijaloga, međuetničku saradnju i izgradnju povjerenja među narodima. Predstavnici Islamske zajednice u svim tim prilikama pokazali su svoju zainteresovanost, volju i htijenje da aktivno sudjeluju, budu promotori kulture mira i most sporazumjevanja među religijama i kulturama.

Muftijstvo mostarsko spremno je da s Mostarsko – duvanjskom biskupijom, Eparhijom zahumsko – hercegovačkom i primorskom, i Jevrejskom opštinom Mostar, radi i sarađuje na programima za kvalitetnija zakonska rješenja koje državne, federalne, kantonalne i lokalne strukture vlasti trebaju donijeti, a tiču se zdravstvenog i penzionog osiguranja za vjerske službenike, vjerske skrbi i brige u bolničkim ustanovama, kazneno – popravnim zavodima, statusu vjeronauke u osnovnim i srednjim školama, finansiranju vjerskih odgojno-obrazovnih ustanova i institucija od strane države, te posebno o  povratu nacionalizovane imovine svim vjerskim zajednicama.

Mladi su posebno ranjiva kategorija našeg društva i valja nam njima posvetiti punu pažnju, dati im priliku da u svojoj vlastitoj zemlji i gradu, a ne tuđim zemljama i gradovima, traže svoje prilike za životnu egzistenciju, zaposlenje, osnivanje porodica i podizanje potomstva, i to su pitanja o kojima sve vjerske zajednice  u ovome gradu imaju podosta posla, obaveza i odgovornosti. Mnogo je još ranjivih kategorija u našem gradu i društvu kojima treba  socijalna i društvena briga, pažnja i skrb, stoga koristimo priliku da i na ovome polju uputimo poziv na saradnju Katoličkoj crkvi i svim drugim religijskim zajednicama u gradu Mostaru.

Povodom objavljivanja nedavne promemorije mostarsko-duvanjskog biskupa hrvatskom članu Predsjedništva, Muftijstvo mostarsko, koristi priliku da iskaže svoju spremnost i pozove Katoličku crkvu u Hercegovini, da u centralnoj – distrikt zoni grada Mostara, prihvati ruku mira, dijaloga  i povjerenja, tako što će se dati podrška od strane svih, da se u toj zoni, na potezu nekadašnje vojne linije razgraničenja – linije smrti, a danas linije mira i međureligijskog susreta, otpočne izgradnja Islamskog kulturnog centra, nastavi izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća i otpočne  izgradnja jevrejske sinagoge. Smatramo da se ideja mira, pomirenja i dijaloga među religijama u ovom gradu, može i mora temeljiti, i, graditi isključivo na ravnopravnom poštivanju pravā svih religijskih zajednica u ovom gradu od strane Gradske uprave, njenog Gradonačelnika i službi koje donose odluke o izgradnji u centralnoj zoni grada Mostara.

Ne možemo i nećemo prihvatiti odluke gradskih nadležnih struktura, koje mimo zakonskih procedura, dodjeljuju dozvole za izgradnju stambeno – poslovnih i turističko – ugostiteljskih objekata u centralnoj gradskoj zoni, jednima, dok se te iste dozvole ne izdaju drugima samo zato što su drugi i drugačiji!
Pomno iščitana riječ mostarsko-duvanjskog biskupa, kao da je u pomenutoj promemoriji hrvatskom članu Predsjedništva, ali i Gradonačelniku i svim gradskim strukturama u upravi Grada, ultimativna, i ona glasi: rok za izgradnju započete crkve Kristova Uskrsnuća je 2016. godina!  Ako se pozivamo na zakon, na pravo, pravdu i ravnopravnost onda se u tom istom paketu mora rješavati i gradnja Islamskog kulturnog centra na lokalitetu Lakišića vakufa, u najbližem susjedstvu započete gradnje crkve!

Želimo i ovu priliku da iskoristimo i još jednom obznanimo naš odranije jasni stav da se pitanje Grada Mostara može rješavati isključivo u duhu volje i spremnosti svih tako što će  se uvažavati, poštovati i priznavati mehanizmi nacionalne jednakopravnosti, u jedinstvenome gradu sa organizacijom koja garantira svima ravnopravnost, a eliminiše dominaciju, preglasavanje i majorizaciju!

Gospodin biskup ne može tražiti za svoj narod u Mostaru primjenu principa „jedan čovjek jedan glas“ čime se omogućava majorizacija i diskriminacija jednog naroda, a zanemarivati politički sistem koji reguliše odnose između Bošnjaka i Hrvata u drugim kantonima i na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.
Gospodine biskupe daleko bi nas odvela tema o ugroženosti i neravnopravnosti samo jednog naroda u gradu Mostaru. Zar nije dovoljno kazati da je Mostar već pune dvije godine u vlasti samo jednog čovjeka, HDZ-ovog gradonačelnika, a da su Hrvati na svim rukovodnim mjestima brojnih Federalnih sigurnosnih agencija čije je sjedište u gradu Mostaru i ključnih pozicija unutar MUP-a HNK-a.
Islamska zajednica podržava pravo i stav da svi konstitutivni narodi u ovoj zemlji bez obzira na brojnost ostvaruju svoja ustavom zagarantirana prava i u tom pravcu spremni smo sarađivati na promoviranju vrijednosti zaštite univerzalnih ljudskih i prava vjernikā.

Ovim putem skrećemo pažnju bošnjačkim političkim predstavnicima na obavezu vrlo pažljivog i objektivnog sagledavanja opće društveno – političke klime u gradu Mostaru, koja se mora uvijek odgovorno, u interesu bošnjačkog naroda, koji živi u ovom gradu i regiji, sagledavati, planirati i pomno analizirati. Šteta bošnjačkom narodu ne smije biti ponovo nanesena, a moraju se iznalaziti putevi razvoja, napretka i prosperiteta na svim poljima, posebno ekonomiji, obrazovanju i kulturi.
Mostarski muftija
Salem ef. Dedović

www.muftijstvo-mostarsko.ba