Vijesti

Palestinski muftija u posjeti Mostaru

U pratnji direktora Uprave za vjerska pitanja mr. Nusreta Abdibegovića palestinski muftija muftija Palestine i imam Mesdžidu-l-Aksasa iz Kudsa šejh Muhamed Ahmed Husein  juče 10.12.2014. god. je posjetio Muftijstvo mostarsko. U jednosatnom razgovoru mostarski muftija Salem ef. Dedović upoznao je visokog gosta sa okolnostima i aktuelnostima u kojima žive muslimani u ovom dijelu naše domovine. „Danas smo bili počašćeni historijskom posjetom. Čuli smo iskustva naše braće u Palestini. Mi suosjećamo sve nevolje kroz koje su tokom historije prolazili Palestinci. Palestina nije daleko od svijeta islama i muslimana. Duboko je ukorijenjena u čitavom našem postojanju, mislima i našem razumijevanja“, rekao je muftija Dedović. Podsjetio je da su kroz slične okolnosti prošli i muslimani u Bosni i Hercegovni. „Danas smo razmijenili mišljenja i o budućnosti, a iskustva muslimana Palestina za nas su vrlo dragocjena“, kazao je muftija Dedović.

Palestinski muftija u Mostaru je boravio nakon sastanaka sa najvećim zvaničnicima Islamske zajednice i održanih predavanja u Zenici i Sarajevu. Uz riječi zahvalnosti da ga je u posjetu pozvao reisu-l-ulema IZ BiH mr. Husein ef. Kavazović istakao je kako su oni vrlo zainteresirani za saradnju dviju islamskih zajednica. „Mi u Kudsu i Palestini vrlo smo zainteresirani za saradnju sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini jer sam primjetio da je vaša Islamska zajednica vrlo organizovana “, rekao je.

Govoreći o ličnim zapažanjima koje je stekao u Mostaru i palestinski muftija je poput svih drugih gostiju očaran simbolikom Starog mosta kao simbolom komunikacije i saradnje. „Siguran sam zato što dolazim iz Jerusalema, iz Kudsa, multietničkog i multukulturanog grada da je put uspjeha ono što na poljima otvorenosti i saradnje sa drugima radi mostarski muftija Dedović. I mi u Jerusalemu imamo crkvu pored druge crkve, pored džamije ili sinanoge i pored svih drugih problema imamo jedan normalan život i suživot kojeg i vama želimo ovdje. Želim vam uspjeh svim narodima u BiH i da doprinesu, ne samo suživotu već i da budu primjer u izgradnji svjetske civilizacije“, poručio je.

Palestinski muftija posjetio je i Karađoz-begovu medresu gdje se susreo sa profesorima i učenicima ove vjersko obrazovne ustanove. U ime učenika Medrese Nejra Šišić i Hasan Ćehajić muftiji su predali skromna novčana sredstva koja su učenici prikupili za pomoć djeci Palestine. „Nadamo se da će im dobro doći svaka naša pomoć. Mi smo prikupili onoliko koliko smo bili u mogućnosti, a najvažnije je da smo im uz ovaj novac izrazili duboko poštovanje podarili naše tople osjećaj“, kazala je Nejra.

H.E.

www.rijaset.ba