Vijesti

Poziv članovima Islamske zajednice da učestvuju u izborima za organe IZ

Na temelju odluke Glavne izborne komisije izbori u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini za nivoe džemata, medžlisa i Sabora IZ u BIH, za mandatni period 2014.-2018. godina, održat će se u tri ciklusa:

1. U petak 05. decembra 2014. godine održat će se izbori za nivo džemata na kojem se biraju članovi džematskog odbora, zastupnici džemata u skupštinu medžlisa i izborno tijelo koje bira sabornike.

2. U subotu 20. decembra 2014. godine održat će se izborne skupštine medžlisa za izbor članova izvršnih odbora medžlisa.

3. U nedjelju 21. decembra 2014. godine održat će se u svim izbornim okruzima izbori za članove Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U povodu izbora u Islamskoj zajednici, Rijaset i Sabor Islamske zajednice posebno su pozvali žene i mlade da se uključe u izborni proces i kandidiraju na izbornim listama na izborima za organe Islamske zajednice.

Također iz Glavne izborne komisije pozivajući na učešće na izborima, podsjećaju da bi se ostvarilo pravo učestvovanja na izborima neophodno je imati na umu sljedeće preporuke:

 Preporuke

1. Sudjeluj u aktivnostima svoga džemata!

2. Ukoliko želiš glasati za organe Islamske zajednice budi član Islamske zajednice u svome džematu!

3. Ukoliko želiš birati i biti biran u izbornom procesu neophodno je da budeš član Islamske zajednice tri godine prije izbora i izvršavaš druge članske obaveze! Poziv vrijedi za muškarce i žene!

4. Konsultuj se sa imamom i predsjednikom svoga džematskog odbora ako želiš biti na kandidatskoj liste ispred svoga džemata! Možeš se kandidovati za džematski odbor, skupštinu medžlisa i predstavnika džemata u tijelu za izbor sabornika za Sabor Islamske zajednice!

5. Odazovi se i biraj svoje predstavnike za organe Islamske zajednice: džematski odbor, skupštinu medžlisa i predstavnike džemata u tijelo za izbor sabornika za Sabor Islamske zajednice!

6. Ukoliko ispunjavaš i pratiš navedena uputstva ostvarit ćeš svoje člansko pravo i aktivno učestvovati u izborima u Islamskoj zajednici.

www.rijaset.ba