Vijesti

Održano savjetovanje o zaštiti i unapređenju vakufske imovine

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizirala je savjetovanje o zaštiti i unapređenju vakufske imovine prilikom čega je ukazano i na problem nemarnog odnosa i napuštanja zemljišta čiji su vlasnici Bošnjaci.

Savjetovanje kojem su pored reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, prisustvovale muftije Vahid ef. Fazlović, Enes ef. Ljevaković, Remzija ef. Pitić, Osman ef. Kozlić i Salem ef. Dedović, zatim ministar u Vladi Federacije BiH Adil Osmanović, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Edin Ramić, dekan Fakulteta islamskih nauka dr. Ismet Bušatlić te više glavnih imama, predsjednika medžlisa, te službenika Islamske zajednice, održano je 27. novembra 2014. godine u Sarajevu.

U uvodnom obraćanju direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović ukazao je na teškoće s kojima se susreće Vakufska direkcija u zaštiti i očuvanju vakufske imovine te posebno sa činjenicom da mnoga zakonska rješenja ne idu u prilog očuvanju vakufske imovine, naročito na području entiteta Republika Srpska. Pored toga, kao poseban problem je istakao nemaran odnos Bošnjaka prema svojoj imovini, što je izraženo kod raseljenih, te da mnoga bošnjačka imanja ostaju napuštena. Kazao je da mnogi od tih Bošnjaka očekuju da im Vakufska direkcija bude na raspolaganju kako bi spasili tu imovinu. Direktor Zajimović ukazujući na očekivanja raseljenih Bošnjaka od Vakufske direkcije, također je iznio dilemu oko uvakufljavanja neperspektivne imovine i mogućih implikacija.

Reisu-l-ulema, ocijenivši veoma značajnim organiziranje ovakvih razgovora, kazao je da je pitanje unapređenja i zaštite vakufa, ali i općenito pitanje odnosa Bošnjaka prema svojoj imovini veoma krupno i kompleksno pitanje i ono počesto prevazilazi mogućnosti i kapacitete Islamske zajednice. On je, govoreći o ulozi i mogućnostima Islamske zajednice, potcrtao važnost edukacije i podizanja svijesti kako bi ljudi bili svjesni važnosti pravnog reguliranja vlasništva i dalje brige za svoju imovinu.

Tokom rasprave od strane više učesnika je istaknuto da je među povratnicima potrebno afirmirati važnost čuvanja imovine i reguliranja pravnih i vlasničkih odnosa te da je sva imovina perspektivna ukoliko joj se dadne prava namjena. Također je istaknuto da je potrebno raditi na donošenju novih i korekciji postojećih zakona, posebno zakona o restituciji kako bi se povratila oduzeta vakufska imovina i privela svojoj pravoj namjeni. Isto tako je naglašeno da se kroz zajedničke aktivnosti različitih segmenata društva poduzmu konkretni koraci i apelira na ljude da ne prodaju svoju imovinu u bescijenje.

www.rijaset.ba