Vijesti

Održana 2. redovna sjednica Rijaseta

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića u srijedu 19.11.2014. god. je u Sarajevu održana druga redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sjednici Rijaseta su prisustvovali svi članovi Rijaseta: zamjenik reisu-l-uleme Husein-ef. Smajić, direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Amir-ef. Karić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim-ef. Čolić, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Ismail-ef. Smajlović i direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil-ef. Rebihić.

Na sjednici je razmatrana informacija o dinamici izrade normativnih akata: Poslovnika o radu Rijaseta, Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, Pravilnika o radu muftijstava i Pravilnika o radu organa IZ-e u dijaspori te je zaključeno da se nastavi sa započetim aktivnostima kako bi se u skorije vrijeme ovi akti mogli razmatrati kao nacrti ili prijedlozi.

Rijaset je donio Odluku o formiranju Komisije za izradu takvima za 2016. godinu, te Komisije za polaganje hifza Kur’ana.

Za šefa Kancelarije reisu-l-uleme Rijaset je imenovao Rifata Fetića. Data je saglasnost na imenovanje prof. Fuada Sedića na mjesto dekana IPF-a u Bihaću te imenovanje prof. Zuhdije Adilovića na mjesto VD dekana IPF-a u Zenici.

Na sjednici su usvojene izmjene i dopune Pravilnika o vjeroučiteljima, a donesena je i Odluka o potvrđivanju usvajanja Nastavnog plana i programa u medresama.

Rijaset je donio odluku o dodjeli jednogodišnje stipendije studentima fakulteta Islamske zajednice u BiH čije su porodice pogođene poplavama i klizištima.

www.rijaset.ba