Vijesti

Imam Mesdžidu-l-harema u Meki posjetio Islamsku zajednicu

Dr. Salih bin Abdullah Al- Humaid, imam i hatib Mesdžidu-l-harema u Meki, predsjedavajući Uprave dva časna harema i bivši predsjednik Savjetodavne skupštine (Medžlis šura)  Kraljevine Saudijske Arabije koji, na poziv Reisu-l-uleme, boravi  u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, juče 20.11.2014. god. je posjetio reisu-l-ulemu Huseina ef.Kavazovića.

U pratnji uvaženog gosta iz Meke bio je ambasador Saudijske Arabije u BiH Eid Muhamed Al-Thakafi  i članovi delegacije.

U Salonu Kancelarije Reisu-l-uleme razgovoru su prisustvovali i direktori uprava Rijaseta : za vjerske poslove  mr. Nusret ef. Abdibegović,  za obrazovanje i nauku dr. Amir  ef. Karić, za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, za administrativne i pravne poslove  Ismail ef. Smajlović i za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić.

Reisu-l-ulema je visokom gostu iz Meke zaželio dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo njegovom posjetom Islamskoj zajednici u BiH. Upoznao ga je sa strukturom i aktivnostima Islamske zajednice, položaju muslimana, vjerskim slobodama i odnosu države prema vjerskim zajednicama. Istakao je dobru saradnju s ambasadom Saudijske Arabije u BiH  i srodnim institucijama u Saudijskoj Arabiji.Zahvalio je na stalnoj brizi i pomoći Saudijske Arabije prema islamu i muslimanima u BiH.

Dr. Salih bin Abdullah Al-Humaid, kojem je ovo druga posjeta Bosni i Hercegovini izrazio je zadovoljstvo što je gost Reisu-l-uleme i Islamske zajednice i što je ponovo među ulemom u BiH. Izrazio je zadovoljstvo primjetnim napretkom  u odnosu na svoju prethodnu posjetu.

Susret s muftijama i imamima

Nakon razgovora u Rijasetu, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i dr. Salih bin Abdullah Al-Humaid , imam i hatib Mesdžidu-l-harema u Meki, uputili su se u Gazi Husrev-begovu medresu. Ispred ulaza u Medresu dobrodošlicu je zaželio direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad ef. Ljevaković. U amfiteatru Medrese,  imam Mesdžidu-l-harema održao je predavanje kojem su prisustvovale muftije, glavni imami, imami i hafizi.

Na početku obraćanja dr. Salih bin Abdullah Al -Humaid je u svoje, i ime ambasadora  Eid Muhameda Al-Thakafija i delegacije zahvalio na pozivu i izrazio zadovoljstvo što je ponovo u BiH. Prenio je selame saudijske uleme, saudijskog naroda i saudijskog kralja koji, kako je rekao, kao čuvar dvaju harema,  brine za stanje muslimana u BiH, ali i u cijelom svijetu i nastoji da im pomaže.

Na otvorenju džamije na Koševskom brdu

Na Koševskom brdu u Sarajevu visoki gost iz Meke zajedno s Reisu-l-ulemom prisustvovao je otvorenju nove  džamije.

Ispred džamije dobrodošlicu su zaželjeli muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković i glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović.

Nakon presijecanje vrpce, u džamiji je klanjan podne namaz, a zatim izveden prigodan program. Obratili su se glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Ferid ef. Dautović, načelnik općine Centar Dževad Bećirević, muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković, ambasador Saudijske Arabije u BiH Eid Muhamed Al-Thakafi , imam i hatib Mesdžidu-l-harema u  Meki Salih bin Abdullah Al-Humaid i na kraju reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Danas, u petak 21. novembra, Salih bin Humejd će posjetiti Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, a u Begovoj džamiji u Sarajevu imamit će džumu namaz i održati hutbu.

U subotu 22. novembra će posjetiti Muftiluk tuzlanski gdje će mu domaćin biti Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

www.rijaset.ba