Vijesti

Poziv Sabora i Rijaseta ženama i mladim da se uključe u izbore u Islamskoj zajednici

Sabor i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u povodu predstojećih izbora u Islamskoj zajednici, posebno su pozvali žene i mlade da se uključe u izborni proces i kandidiraju na izbornim listama na izborima za organe Islamske zajednice.

Sabor Islamske zajednice na sjednici održanoj 25. oktobra i Rijaset Islamske zajednice na sjednici održanoj 30. oktobra 2014., uputili su poziv svim članovima Islamske zajednice, posebno ženama i mladim, da aktivno sudjeluju u izbornom procesu i iskoriste svoja biračka prava.

U skladu sa preporukom Sabora Islamske zajednice i Rijaseta, u okviru uputstva za provođenje izbora, upućen je poziv svim organima Islamske zajednice koji učestvuju u organizaciji i provođenju izbora da preporuče, ohrabre i potaknu što veće učešće žena i mladih u izborima za organe Islamske zajednice.

Glavna izborna komisija, na sjednici 04. oktobra 2014., donijela je odluka o određivanju termina održavanja izbora za organe Islamske zajednice. Prema ovoj odluci, izbori na nivou džemata održat će se 05. decembra 2014. godine, a izbori za izvršne odbore i Sabor održat će se 20. i 21. decembra 2014. godine.

Također, Glavna izborna komisija je izvršila imenovanje okružnih izbornih komisija te utvrdila uputstvo za provođenje izbora.

www.rijaset.ba