Vijesti

Otvorena manifestacija Dani Stolačkih Džamija 2014

Sinoć je u avliji Careve džamije otvorena 12. po redu manifestacija Dani stolačkih džamija.

Manifestaciju je otvorio muftija mostarski Salem ef. Dedović. Muftija je u svom govoru istakao kako mu je drago što smo večeras zajedno, da je ponosan na činjenicu održavanje ove manifestacije koja nas podjeća na jedno bremenito vrijeme, i kušnje koja nam je trebala da bi znali ko smo i šta smo, i da bi saznali vrijednost naših simbola, naših džamija. U tom vremenu obnavljali smo svoj duh, duhovnost, svijest o našem identitetu. Danas nakon dugih godina od našeg povratka i naše samosvjesti tu smo kada našim džamijama treba ugraditi duhovnost i učiniti ih živima, ne smijemo ih ostaviti da budu same i da ne bude kulturnog i vjerskog života. Naša misija na ovome svjetu je da vjeru prenesemo generaciji koja dolazi, i mi smo odgovorni za današnje vrijeme i događanja koja se događaju. Na kraju se zahvalio svima koji pomažu i organizuju ovu manifestaciju, te proglasio manifestaciju otvorenom.

Nakon svečanog otvaranje manifestacije, Muftija je uručio vakufname Adisu i Denisu Piriji za podizanje hair česme u haremu Djetelina u sjećanje na njihovog rahmetli oca Salku Piriju. Nakon njih vakufnama je uručena Naziru Hotu za potrebe kupovine tepiha u Carevoj džamiji, a zatim i Mejri Palati za uređenje dvorišta i ograde džamije na Rotimlji. Muftija je zahvalio našim vakifima te zamolio Allaha dž.š. da im upiše u dobro djelo.

Nakon uručenja vakufnama Jasmin Hodžić je otvorio izložbu fotografija Saliha Saše Borozana „Kroz objektiv iPhona (Stolac, Blagaj, Mostar, Sarajevo, Istambul)“.