Vijesti

Mostarski muftija Salem ef. Dedović uputio bajramsku čestitku

Poštovani muslimani i muslimanke, braćo i sestre, dragi sugrađani, drage komšije

Blagoslovljeni dani i noći mjeseca Ramazana su  iza nas. U njima smo izvršavali najbolje djelo, s kojim se  ne može mjeriti niti jedno drugo djelo. To je post, treći temeljni praktični obred islama. Postom smo čistili svoju dušu i tijelo, čuvali se grijeha i snažili svijest o Bogu, našem Stvoritelju i Gospodaru. Post je u nama pobuđivao najljepša i najiskrenija osjećanja i iskustva vjere, a u isto vrijeme praktično nas je motivirao da iskazujemo više pažnje, brige, razumijevanja, solidarnosti i čovjekoljublja uopće, među nama samima. Na taj način živjeli smo i svjedočili živu vjersku praksu i živu vjeru, taj temeljni Božiji poziv, koji opetovano naglašava nedjeljivu vezu između vjere u Boga i činjenja dobrih, bogougodnih djela.

Prelijepe ramazanske slike s velikim brojem mladih ljudi, koji su revnosno ustrajavali u izvršavanju dužnosti i učestvovali u različitim ramazanskim socijalnim, društvenim i kulturnim programima, su za nas veliko ohrabrenje i nada. Ovim putem toj  mladosti iskazujemo posebnu čestitku i učimo dovu Dragome Bogu da im bude na pomoći i da ih osnaži da i poslije Bajrama istrajavaju u pobožnosti  i prakticiranju dobrih i lijepih djela.

S njima dijelim nadu i uvjerenje, da će i predstojeće mubarek dane Bajrama, provesti vjernički dostojanstveno, čuvajući se profanih i jeftinih zabava koje oduzimaju našim bajramima karakter svetosti i ibadeta. Molim ih da vrijeme Bajrama bude za njih poticajno vrijeme u   kojem će se zbližavati i upoznavati u duhu naše lijepe vjere, islamske kulture i tradicije Bošnjaka. Molim ih da se čuvaju onih stvari i mjesta koja mladim ljudima oduzimaju ljudskost, duhovni karakter i moral.

Dragi vjernici, Bajramski dani trebaju biti dani ljubavi, pažnje i lijepog ophođenja, što trebamo iskazivati prema svima; i našoj braći po vjeri, i našim komšijama, i našim prijateljima i rodbini, ali i svim ljudima uopće.

Neka svečarski dani Bajrama budu dani mira, reda, i, prakticiranja korisnih djela koja će nas voditi do Božijeg zadovoljstva i našeg uspjeha, onog ličnog i općeg društvenog.

S tim mislima i najljepšim željama, želim čestitati bajramske mubarek dane svim muslimanima i muslimankama Muftijstva mostarskog, učeći dovu Dragome Bogu za naše zdravlje,  međusobno razumjevanje i napredak“  stoji u muftijinoj čestitci.

Bajram šerif mubarek olsun!

www.muftijstvo-mostarsko.ba