Vijesti

Po prvi put upaljeni kandilji u Ljubinju

Pedesetak raseljenih Bošnjaka Ljubinja u nedelju 06.07.2014. godine je po prvi put ove godine klanjalo teravih namaz u obnovljenoj čaršijskoj džamiji. Radost klanjanja uveličala im je činjenica da su konačno završeni radovi na izgradnji munare uz obnovljenu džamiju i da su po prvi put upalili kandilje.

Džamijski objekat kojem su nedostajala sredstva za izgradnju munare obnovljen je prošle godine i tokom prošlogodišnjeg ramazana raseljeni Ljubinjci u njoj su klanjali pet teravija. No, njihova radost i ushićenje su bili manjkavi za nadu da li će njihova ljepotica imati munaru.

Ljubinje je jedan od najpasivnijih krajeva u Bosni i Hercegovini. Raseljeni Bošnjaci žive i rade u Mostaru ili Stocu. Velike ekonomske poteškoće ima i lokalno srpsko stanovništvo tako da je projekat povratka u ovaj mali hercegovački gradić unaprijed bio osuđen na propast. „Trenutno imamo oko dvije stotine raseljenih Bošnjaka iz Ljubinja koji su našli kakve takve poslove na području Federacije i na taj način se bore za život. No, uprkos toj činjenici nisu zaboravili rodni kraj  ni svoja ognjišta. Sve što smo obnovili uradili smo to novcem koji smo zaradili na prostoru Federacije“, priča Mirsad Selman jedan od najaktivnijih Ljubinjaca. Selman ističe kako oni sami ne bi mogli prikupiti sredstva za obnovu džamije te kako su neizmjerno zahvalni Islamskoj zajednici koja je putem sergije osigurala sredstva za obnovu osnovnog džamijskog objekta. Sudbina je htjela da jedan uspješan privrednik iz Krajine odluči sam finansirati izgradnju munare u visini 17 metara. Radove na munari su  krajem prošle sedmice okončali radnici bugojanske firme Ahmetović i priskrbili nezapamćenu radost Bošnjacima Ljubinja. „Kako ne bi bili sretni, pogledaj ovu ljepotu. Kandilji na munari gore!“, vidno uzbuđen prokomentirao je Mirsad. Prema njegovom mišljenju obnova džamije dat će još većeg postreka raseljenim Ljubinjcima da češće dolaze u svoj rodni kraj i da se okupljaju na zajedničkim vrijednostima, oko svoje kulture, tradicije i vjere. „Ja svake sedmice dođem makar jednom, poradim koliko mogu na imanju. A i svi drugi Ljubinjci imaju istu potrebu i istu naviku. Najvažnije je da smo ljubav prema našem Ljubinju uspjeli prenijeti na našu djecu. Večeras je makar dvadesetak učenika i studenata, koji nisu ni bili rođeni tokom rata bilo na teraviji“, ističe Mirsad.

Teravih namaz predvodio je bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić koji je također sentimentalno vezan za džamija u Ljubinju. Džamija u Ljubinju je porušena 1942.godine. Tadašnji politički režim nije dozvoljavao da se obnovi jer su urbanističkim planovima na njenom lokalitetu planirali izgraditi školu i park. Tek 1986.godine Islamskoj zajednici pošlo je za rukom da ishodi sve potrebne dozvole i da izgradi novu džamiju u gradskom haremu. Međutim, kao i sve druge džamije na području istočne Hercegovine porušena je 1992.godine.„Prije desetak godina žudili smo da imamo u svakom gradu makar po jedna obnovljen vjerski objekat. Evo, hvala Allahu dž.š. konačno smo završili taj ciklus. U Trebinju je obnovljeno 11 džamija, u Gacku 3, u Nevesinju 7 u Bileći 2. S obnovom džamije u Ljubinju možemo reći da smo ispunili svoj emanet“, rekao je muftija Smajkić. On je s posebnim emocijama govorio okupljenim vjernicima jer ga vežu brojne uspomene za ovaj kraj. Prvu svoju ramazansku praksu imao je davne 1963. godine u ljubinjskom selu Vlahovići. Vodio je projekat obnove gradske džamije prije (1986.g) i poslije rata (2013.g.)  „ Obnova džamije 1986.godine bio je potpuno projekat Islamske zajednice. Sredstva je pronašao rahmetli Ahmed ef. Smajilović“, prisjetio se. Naglasio je kako nije bez razloga trebalo čekati pune 44 godine da bi se džamija obnovila. „To govori da su postojale snage kojima to nije odgovaralo“, rekao je Smajkić. Pojašnjavajući narav islamskog načina razmišljanja u čijoj je osnovi nada i rad činjenje dobrih djela muftija Samjkić ocijenio kako je obnova džamije ispunila vjernička srca, te pozvao sve muslimane ovog kraja da nastave njegovati ljubav prema svom Ljubinju i svojoj rodnoj grudi. „Ojačani prisustvom meleka mi smo i ovog ramazana, osvjetlani i osnaženi novim entuzijazmom, vjerom i iskrenim nijetima da svakodnevno popravljamo naše stanje i jačamo naše zajedništvo“, poručio je ef. Smajkić.

Teravih namaz u Ljubinju i ove godine biće organiziran još četiri puta. „Nemamo ništa unaprijed dogovoreno. Nas je vrlo malo u Mostaru i u Stocu. Dobro se poznajemo između sebe i lahko se organizujemo. Dovoljno je da se čujemo telefonima i za čas svi znaju šta i kad treba doći u džamiju“, pojasnio je Tahir ef. Taslaman koji će predvoditi namaze u novoj džamiji. Tako je bilo i prošle godine. Organizirali su pet šest teravih namaza, klanjali oba bajrama.


www.muftijstvo-mostarsko.ba