Vijesti

Počela gradnja munare u Ljubinju

U Ljubinju, malom hercegovačkom gradiću, u srijedu 11.06.2014. god. je u popodnevnim satima  počela izgradnja munare uz obnovljenu gradsku džamiju. Projekat predviđa da će munara biti visoka 17 metara. Džamija u Ljubinju porušena je 1992. god., obnovljena je 2013. god. sredstvima prikupljenim putem sergije na nivou Rijaseta IZ u BiH. No ta sredstva nisu bila dostatna da se uz objekat izgradi i munara. Nakon što su osigurana sredstva provedena je procedura izbora izvođača. Ugovor o izgradnji munare 05.06. 2014. god. potpisali su vlasnik bugojanske firme Ramiz Ahmetović i mostarski muftija Salem ef. Dedović. Odmah nakon potpisivanja ugovora radovi su krenilu predviđenom dinamikom. Prilikom naše posjete mogli smo se uvjeriti da su vrijedni radnici već ugradili nekolika metra donje osnovice munare. Bez ikakve zadrške uvjerili su nas, da će munara biti u potpunosti dovršena u narednih dvadesetak dana, odnosno do početka ramazana.

Džamija u Ljubinju proklanjana je džuma namazom 05.07.2013. god. Džumu namaz imamio je i hutbu održao mostarski muftija hadži Seid ef. Smajkić. Tom prilikom protumačio je kuranske ajete o graditeljima, održavateljima i rušiteljima džamija. Ovom svečanom činu prisustvovalo je oko 300 vjernika, prognanih Bošnjaka iz Ljubinja, iz Stoca, Mostara, Sarajeva i drugih krajeva naše domovine.

U Medžlisu Islamske zajednice Stolac, koji i administrativno pokriva opštinu Ljubinje, istaknuli su nam da je općinska administracija uredno pratila sve zahtjeve investitora i u okviru svojih nadležnosti osigurala sve zakonom propisane akte na čemu su im u Islamskoj zajednici izrazili iskrenu zahvalnost.

www.muftijstvo-mostarsko.ba