Vijesti

Poruka reisu-l-uleme povodom početka nove mektebske/školske/akademske godine

Povodom početka nove mektebske, školske i akademske 2013/2014. godine, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je poruku polaznicima mekteba, učenicima, studentima, muallimima, muderrisima i porfesorima koju u cijelosti prenosimo:

– Dragi polaznici mekteba, učenici i studenti naših škola i fakulteta; poštovani muallimi, muderrisi i profesori; cijenjeni roditelji!

Na pragu smo nove mektebske, školske i akademske godine. Pred nama je, ako Bog da, još jedna godina traganja za novim znanjem i vještinama. Pred nama su nove prilike usvajanja odgojnih vrijednosti i ovladavanja novim sposobnostima koje će nam pomoći u formiranju vrijednosnih kriterija koji će trasirati naš svakodnevni život.

Neka nam i ova nova mektebska, školska i akademska godina teče na krilima inspiracije riječi Uzvišenog i Plemenitog: IKRE’! – Čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara…

Pozivam našu omladinu, naše vrijedne učenike i studente da knjigu doživljavaju kao istinskog druga, da svoje muallime, učitelje i profesore doživljavaju kao istinske prijatelje i da strpljivo i marljivo uče i sakupljaju znanje da bi bili spremni graditi bolju budućnost sebi, novim generacijama i svojoj domovini, kao što vrijedne pčele sakupljaju nektar da bi nama proizvele med.

Pozivam muallime, učitelje, muderrise i profesore u svim našim odgojno-obrazovnim ustanovama: obdaništima, mektebima, školama i fakultetima, da svojim predanim, odnosom prema časnom pozivu koji su preuzeli kao emanet i profesiji koju su izabrali misiju UČITELJA vrše u duhu upute Svevišnjega: s mudrošću, lijepim savjetom i razgovorom na najljepši način. Nek njihov lični primjer bude najsnažniji argument vrijednosti onoga čemu uče naše mlade i poticaj da se te vrijednosti usvajaju i prenose na nova pokoljenja.

Naša budućnost uveliko će zavisiti o vrijednostima usvojenog znanja i odgoja. Zato pozivam i sve roditelje da svim svojim nastojanjima podrže i učenike i učitelje da proces odgojno-obrazovnog rada u novoj školskoj godini bude na nivou koji će voditi ka progresu i boljitku naše ukupne stvarnosti.

Uz dove uzvišenom Allahu da nam podari mudrost, istinsko znanje i lijep odgoj, čestitamo početak i želimo uspješnu novu mektebsku, školsku i akademsku godinu, stoji na kraju poruke reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.