Vijesti

Omladinski krug u posjeti Srebrenici

Omladinski krug koji djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Stolac osnovan je prije dva mjeseca. Jedna od osnovih aktivnosti kojima se Omladinski krug bavi jeste aktivizam u zajednici po pitanju različitih socijalnih tema.

Danas mladima trebaju i različiti odgovori kako bi lakše išli kroz život, jer je mnogo toga što čovjeka odvraća od pravog puta, pa je, svakako, i djelovanje u tom pravcu jedan od njihovih glavnih zadataka. Do danas broje 15 članova.

Prvu akciju, šireg obima, koju su pokrenuli tokom mjeseca Ramazana jeste prikupljanje novčanih sredstava za djecu Srebrenice. U toj akciji prikupili su 3 600 KM. Pored toga organizovali su nekoliko druženja u svim džematima Medžlisa Islamske zajednice Stolac. Za Bajram su posjetili Centar za osobe sa posebnim potrebama u Stocu i tom prilikom obavili razgovor sa direktorom Centra te dogovarali daljnju saradnju u kontekstu formiranja mesdžida u okviru spomenutog objekta.

Prilikom posjete članovi Omladinskog kruga su se družili sa štićenicima Centra i uručili im prigodne poklone. Akcija prikupljanja novčanih sredstava za djecu Srebrenice završena je  01.09.2013. god.  kada su otišli u Srebrenicu i lično uručili spomenuta sredstva.

S obostranim zadovoljstvom, i nas i 24 prvačića i njihovih roditelja, koji su nas dočekali u MIZ-e Srebrenica, uručili smo ovu pomoć”.

Nakon kraćeg druženja te klanjanja podne namaza u džamiji u Srebrenici, uputili su se u Memorijalni centar Potočari kako bi proučili Fatihu za sve ubijene Srebreničane.



Šta se u srcu može desiti i koliko emocija se može izmiješati u jednom danu – mi smo vidjeli i osjetili prilikom ove posjete Srebrenici. Posjetili smo i jednu posebnu snagu opstanka, sinonim bošnjačkog otpora, nanu Fatu, kojoj smo dali moralnu podršku, kažu iz Omladinskog kruga.

Ovom prilikom se zahvaljujemo našim Stočanima i reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću na sudjelovanju u ovoj akciji, razveselili ste srca mnogih mališana i njihovih roditelja, a od materijalne pomoći vjerujte da je mnogo važnija ona koju smo otkrili ovom simbolikom i to su oni zaista prepoznali, poručuju iz Omladinskog kruga.