Vijesti

Otpočeli radovi na rekonstrukciji i rehabilitaciji Musafirhane (Šarića han) u Stocu

Najznačajniji i najkrupniji vakif na stolačkom području koji je svojim vakufom dao značajan podsticaj razvoju ovog kraja bio je silahdar Husein-paša Šarić. Silahdar Husein-paša uvakufio je han za musafire sa pripadajućim dućanima. Nažalost, sva imovina Islamske zajednice Stolac tako i Musafirhana je u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu doživjela miniranje i uklanjanje sa lica zemlje.

Medžlis IZ Stolac je tokom 2012. godine pristupio rješavanju svih neophodnih pripremnih radnji za obnovu Musafirhane (Šarića han) u Stocu, koju je uvakufio Husein Silhdar paša. Nakon pribavljanja neophodne dokumentacije, izrade projekta i svih pratećih zakonom propisanih elaborata, i odobrenja za građenje izdatog od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja, u ponedjeljak 25.03.2013. godine započeto je sa radovima na rekonstrukciji i rehabilitaciji Musafirhane (Šarića han) u Stocu.

U skladu sa provedenom tenderskom procedurom, radove izvodi DZG “Građevinar Fajić“ iz Mostara. Izgradnjom Musafirhane cijela stolačka čaršija poprimit će konture i nekadašnji sjaj. Neophodno je spomenuti bezrezervnu pomoć i svesrdno zalaganje Federalnog ministarstva kulture i sporta na čijem čelu se nalazi naš sugrađanin Salmir Kaplan koji je pomogao da dođe do realizacije ovoga, kako za Medžlis IZ Stolac tako i za samu općinu Stolac, značajnog građevinskog poduhvata.

U prvoj fazi radova biće izvedeni zidarski i krovopokrivački radovi. U nadi da će se ubrzo sklopiti finansijska konstrukcija u cjelosti, molimo Allaha dž.š. da ustrajemo na Njegovom putu, i gradnji porušenih stolačkih vakufa, te da se uvijek sjećamo onih koji su svoju imovinu vakufili kako bi se njome koristila zajednica u cjelosti.