Vijesti

Upoznajmo Resula

Već treću godinu Prva osnovna škola Stolac u okviru manifestacije „Srce za Resula“ organizuje kviz za učenike VI, VII i VII razreda devetogodišnje škole pod nazivom „Upoznajmo Resula“. Da je ovo dobar projekat kojeg treba nastaviti jestu gosti koji su ostali oduševljeni programom kojeg su nam priredili učenici ove škole.

Hor koji je premijerno izveo dvije ilahije , folklor koji njeguje tradiciju bošnjačkih običaja, voditelji – učenici koji su perfektno obavili svoj zadatak , tehnička realizacija i ukupan ambijent u sali Srednjoškolskog centra su detalji u kojima smo uživali. Naravno, posebna priča su takmičari u kvizu koji su svojim znanjem nekima osvježili informacije o Poslaniku a.s. a neke i naučili detaljima iz života Božijeg poslanika a.s.

Sve te detalje je uočio i muftija mostarski Seid ef. Smajkić, kojem je ulogu da proglasi ovaj kviz otvorenim prepustio direktor osnovne škole Adem Haračić. Muftija je pored zvaničnog otvorenja kviza učenicima, nastavnicima i roditeljima uputio nekoliko savjeta u smislu hadisa da iskoristimo pet stvari prije nego nas stigne drugih pet: Mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije zauzetosti, život prije smrti. Među gostima je bio i ministar obrazovanja HNK-a Zlatko Hadžiomerović koji je u svom obraćanju čestitao Prvoj osnovnoj školi na organizaciji ovako lijepog događaja, te im rekao da nastave sa ovakvim radom.

Medžlis Islamske zajednice Stolac i Prva osnovna škola Stolac su obezbjedili nagrade najboljim , a priliku da uruči jednu od nagrada imao je i savjetnik za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar  dr. Ahmed Husić koji je čestitao vjeroučiteljima Anelu  Obradoviću i Almi Mujakić na ovim aktivnostima koje su specifične za ovu školu. Kviz je protekao u fer nadmetanju a bolja od ostalih je bila ekipa VII b razreda.