Vijesti

Obilježena mubarek noć Lejletu-l-kadr

U utorak  14.08.2012. godine u avliji Careve džamije  je održan prigodan program povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr.

Nakon klanjanja teravih-namaza u avliji Careve džamije, pod otvorenim nebom u prisutnosti velikog broja Stočana, glavni imam Suad ef. Mujakić se obratio prisutnima. On je govorio o značaju ove mubarek noći u životu jednog čovjeka, te konstatovao da je ovo ustvari milost koju je dobio samo umet posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s., koja se ogleda u činjenici da je bolja od 1000 mjeseci u kojima nema te noći. Naravno ova noć je, istakao je ef. Mujakić, i noć u kojoj moramo izvršiti analizu svoga dosadašnjeg života, te ako konstatujemo da je negativno, popravljati ga i činiti dobro da budemo bolji, a upravo ova noć je prilika da kroz dovu ovo negativno promjenimo a pozitivno uvećamo.

Poseban dio programa je bio predstavljanje polaznika mektebske nastave koji su ove godine zajedno sa svojim muallimom Amer ef. Bećom učili u Carevoj džamiji diječiju mukabelu.

Glavni imam je prozvao sve koji su učili mukabelu i njihove roditelje, te naglasio da je ovo generacija koja će svojim druženjem sa Kur’anom sigurno biti bolja generacija džematlija za džemat Stolac.

Zbog ove djece, značaja onoga što su radili, ali i činjenice da je ova noć početak objave Ku’ana, ovi polaznici su izveli prigodan program. Oni su kroz tekstove, illahije, pjesme, recitacije, i naravno, učenje Kur’ana poručili da treba održati emanete Islama na ovim prostorima.

Ovom programu mektebske djece pridružili su se i njihov muallim Amer ef. Beća  te Mehmed ef. Sivro  i Adem ef. Jakupović koji su ove godine angažovani kako bi ramazanske aktivnosti mogli realizovati na većem nivou.

Program se tradicionalno završio nafilama koje se klanjaju u ovoj Mubarek noći. Poseban dio programa  jeste nafila koja se u Carevoj džamiji klanja u neparnim noćima zadnjih deset dana Ramazana. Vrijeme u kojem se obavlja ova nafila je iza ponoći pa je tako bilo i ove noći.

Mubarek noć, prepuna avlija Careve džamije pod otvorenim nebom, prisustvo djece kao izvođača programa i ibadet je ono što je krasilo ovu noć.