Vijesti

U susret Bedru

Na području Medžlisa IZ Stolac već deset godina je veoma uspješno organiziran rad sa ženama. Taj projekat vodi mr. Alma Mujakić. Kroz ovaj edukativni rad prošlo je stotinjak žena. Neke su brzo odustale, neke se udale, a ima i onih koje su tu od prvog dana. Svake srijede u mektebu džamije Ismail Kapetana Šarića se održavaju  predavanja, a pored predavanja uči se i Kur'an. U mjesecu ramazanu se organiziraju iftari. Svaka od žena pripremi nešto i donese na iftar, pa se tu nađe raznih poslastica.

U srijedu 1.8.2012. imale su i musafire-hor iz džemata Aladinići. Nakon teravih-namaza upriličen je program pod nazivom „U susret Bedru“.  Mr.Alma je uputila tri poruke u svom obraćanju.
Prva  je bila da se nalazimo u drugoj trećini ramazana za koju Poslanik, a.s., kaže da je Allahov magfiret, te da bi trebali što više izgovarati riječi istigfara i tražiti  Allahov magfiret.
Druga je bila vezana za Bedr. Bedr je simbol borbe sa samim sobom. Savjetovala je sestre da pogledaju kod sebe koje vojske imaju više: šejtanske (škrtost, oholost, sebičnost…) ili možda imanske (šehadet, namaz, post, zekat, sadaka, hadž, Kur'an, darežljivost, osmijeh…) kako bi znale odbraniti  svoju tvrđavu imana, svoje srce.
Treća je o nuru-Allahovom svjetlu, Allahovoj uputi. Koliko ko želi da se primakne Allahovom nuru toliko će i imati oko sebe svjetlosti.

Nakon predavanja  su djevojke iz hora dugo u noć svojim bogatim reportoarom ilahija milovale prisutne. Uz njihove milozvučne glasove kahva se ispijala, častilo se kolačima i muhabetilo onako kako to i treba u ramazanu. Organizatorima je bilo posebno zadovoljstvo to  što su sve stolačke mahale imale svoje predstavnice. Bile su tu žene iz Kukavca, Poplašića, Uzinovića, Pograda, Krajšine, Gorice itd.

Dio te atmosfere vam prenosimo evo riječima, a dio i slikama.