Vijesti

Primjer za slijeđenje: Muji Avdiću uručena vakufnama

Islamski stav o trajnim koristima vakufa za onog koji čini takav vid hajra, zasigurno je tokom cijele historije bio najsnažnijim motivom koji je ljude pokretao da čine dobra djela ostavljajući zajednici vrijednosti, koji će ljudima biti od koristi. Ta eshatologija je zapravo u pozadini kako grandioznih poduhvata darovatelja, zahvaljujući kojima su nastajali čitavi gradovi, tako i doprinosa zahvaljujući kojima zajednica riješava bilo kakav zajednički problem.

Vakuf odnosno sam činu uvakufljenja se posljednjih godina vraća u život, s obzirom da darivanje nije, niti će poznavati vrijeme. Mujo Avdić iz Stoca, koji se nakon rata sa porodicom otisnuo u Sjedinjene države, izrazio je želju da jedan dio ušteđevine pokloni Medžlisu Islamske zajednice Stolac. Informirajući se o prioritetima, u Medžlisu su mu rekli da gasulhana kod Careve džamije nema komoru za održavanje temperature, odnosno da za njom postoji najveća potreba. Podsjećanja radi, IZ u Stocu je za dženaze na koje se, zbog višednevnih čekanja rodbine, tokom ljetnih vrućina po kojima je ovaj kraj poznat, bila prinuđena koristiti gasulhanu džemata u selu Opličići, u općini Čapljina.

Za komoru je prema proračunu ponuđača trebalo izdvojiti oko pet hiljada maraka, što je Avdić učinio, te na račun IZ Stolac uplatio navedena finansijska sredstva. Uz prisustvo svojih džematlija, kao i svoje porodice, u džamiji u Ošanjićima, Muji Avdiću je nakon teravije namaza, vakufnamu uručio glavni imam Medžlisa IZ Stolac Suad ef. Mujakić. Ovo je, nakon dužeg vremena prva vakufnama, koja je uručena na ovakav način. U vlastitom kraćem obraćanju džematlijama, Avdić je izrazio zahvalnost Allahu dž.š., koji mu je, kako je rekao, omogućio da se nakon ratne golgote, gubitka cjelokupne imovine, i svih nedaća sa kojima se zajedno sa svojim sunarodnicima suočavao, vrati u normalne tokove, uz to još bude u mogućnosti da učini i hajr za zajednicu. Zahvaljujući se u ime Medžlisa IZ Stolac, Suad ef. Mujakić, iskoristio je priliku da prisutne posjeti na značaj činjenja dobrih dijela, pogotovo u vrijeme najodabranijeg mjeseca Ramazana.

Enes Ratkušić