Vijesti

Ramazan u Stocu

Sinoć je u svim stolačkim džamijama klanjanjem teravih namaza obilježena prva noć mjeseca Ramazana. Nakon klanjanja Teravih namaza u Carevoj džamiji, prisutnim vjernicima se obratio glavni imam Hadži  Suad ef. Mujakić prigodnom hutbom. On se zahvalio vjernicima što su prisustovali u velikom broju na prvoj teraviji, kazavši kako tu noć nisu mogli biti na boljem i ljepšem mjestu od džamije i kako su Allahu dž.š. najdraža mjesta na svijetu džamije.

On je dalje istako kako je mjesec Ramazan pored duhovne obnove i izgradnje svakog pojedinca ujedno i prilika da molimo Allaha dž.š. da riješimo svoja životna pitanja i probleme, da upućujemo Allahu dž.š. dove, jer u mjesecu ramazanu Allah dž.š. prima sve dove koje su dobre za nas, i da jedino iskrena dova upućena Allahu dž.š. može promjeniti ljudsku sudbinu. Pozvao je vjernike da čine dobra djela, da uče Kur’ an i namaze obavljaju u džamijama, jer im je omogućeno da u svim stolačkim džamijama tokom mjeseca Ramazana klanjaju 5 dnevnih namaza. Takođe je upoznao prisutne da će se Teravih namaz klanjati svaku noć u Carevoj džamiji, a u ostale 3 džamije po pet noći u sedmici.

Pozvao je džematlije da prisustvuju mukabelama i istakao da ukoliko nemaju neki preči posao i obavezu u tom vremenskom periodu, zaista nema boljeg i hairnijeg posla od boravka u džamijama i učenja Kur’ ana. Na kraju svog govora  zajedno sa vjernicima uputio je dovu Allahu dž.š. da ukabuli ove ramazanske ibadete, da nam da snage da budemo muslimani, da ispostimo mjesec ramazan i da sa našim aktivnostima Allah dž.š. bude zadovoljan.