Vijesti

Svečano otvorena manifestacija “Dani stolačkih džamija”

U prekrasnom ambijentu avlije Careve džamije u srijedu (04.07) ovorena je Manifestacija „ Dani stolačkih džamija”. Medžlis IZ-e Stolac i BZK Preporod su se pootrudili da u narednih 10 dana Stočanima pruže mogućnost da obogate svoje duše.Posebnost otvorenja ove ovogodišnje Manifestacije leži u činjenici da je otvorena u mubarek noći  lejletul-berat, što samoj manifestaciji daje posebno mjesto i značaj.

Glavni imam mr.Suad ef. Mujakić je u svom govoru naglasio značaj ove manifestacije te između ostalog rekao : „ Cilj manifestacije Dani stolačkih džamija je reći istinu o onome što se desilo u protekloj agresiji na BiH, reći da su Bošnjaci protjerani iz ovoga grada, reći da su muškarci mjesecima bili smješteni u logore, reći da je kompletna imovina Bošnjaka uništena, reći da su stolačke džamije djelile sudbinu naroda koji ih je pravio i održavao tj. reći da su srušene i „protjerane“. Ali isto tako dostojanstveno treba reći da su se Bošnjaci vratili u Stolac, da su obnovili svoju imovinu, da su obnovili svoje džamije, te da žele, da hoće, i niko im to ne može uskratiti, dostojanstveno hodati svojim gradom. Ovo moramo ponavljati zbog generacija koje treba da žive u ovoj našoj čaršiji.

Mensud Medar, predsjednik BZK Preporod, u svom izlaganju je, između ostalog,  napomenu da manifestacija Dani stolačkih džamija nudi mogućnost onim „običnim“ Stočanima da svoj rad u spisateljskom smislu mogu adekvatno prezentirati, jer ovo nije manifestacija koja je dostupna samo probranim i intelektualcima već Stočanima u prvom smislu te riječi.

Priliku da manifestaciju proglasi otvorenom, te da se u ovoj mubarek noći okiti dovom pripala je Muftiji mostarskom Seid ef. Smajkiću koji je čestitao organizatorima, naglasivši da je i ova manifestacija potvrda svim ljudima da su stočani puni elana i snage, da oko sebe šire pozitivnu energiju, te da se ljudi bez obzira kome pripadali pozivaju na rad za dobro, prosperitet i napredak ove zajednice. U tom kontekstu Muftija je naglasio da je i poruka Islama graditi dobro i pozitivno, a da pritom oni koji se identifikuju sa njim ne osjete nikakvu štetu.

Muftija mostarski se osvrnuo i na neposrednu prošlost, odnosno period kada su se Bošnjaci Stoca počeli vraćati  u svoj grad pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice gdje je izbjeglim Hrvatima iz Bugojna i Bošnjacima iz Stoc trebalo osigurati obnovu po 100 kuća u koje bi se vratili. Kuće u Bugojnu su obnovljene, a da u Stocu ne samo da nisu obnovljene, nego i ono što je ostalo, do temelja je u tom vremenskom periodu srušeno Muftija mostarski se osvrnuo i na neposrednu prošlost, odnosno period kada su se Bošnjaci Stoca. temelja je u tom vremenskom periodu srušeno. Također, Muftija je podsjetio i na ogromne poteškoće koje su se postavljale pred Islamsku zajednicu u nastojanjima da obnovi porušene džamije i vakufske objekte. Ilustracije radi, kazao je Muftija, nakon što smo podnijeli zahtjev za obnovu Careve džamije, prilikom jedne od posjeta, načelnik Općine Stolac je kazao kako tu postoji JEDAN problem, a to je da je i Katolička crkva podnijela zahtjev za ”obnovu” (čitaj izgradnju) crkve na istom lokalitetu! Na upit Muftije: ”Šta je rješenje?” – Načelnik je kratko odgovorio: ”Odustanite vi od obnove džamije i Katolička crkva će odustai od ”obnove” crkve!” Iz ovoga se vidi, naravno kada imamo na umu i sva dešavanja tokom svih ovih poratnih godina, kako u Stocu tako i u Mostaru, da se konstantno radi na sistemskom obespravljivanju Bošnjaka muslimana. No, sretna je okolnost da je nadležnost nad objektima od kulturnog značaja prešla na entiteski nivo pa je bilo moguće osigurati neophodne dozvole za obnovi objekata kakva je i Careva džamija.

Ovoodišnje otvaranje manifestacije uz moderatora Orhana Tikvešu, su ukrasili članovi „Omladinskog hora“  Blagaj učeći lijepo probrane ilahije.

Poseban dio programa pripredili su nam najmlađi, odnosno polaznici Centra za učenje Kur“ana iz Mostara, Mirza Bašić i Haris Pobrić, koji su učili odlomke iz Kur“ana, dok su najbolji polaznici mekteba Stolac, Lejla Mujakić, Amina Šarić i Senija Peco čitale prijevod Kur“ana.

Cjelokupni program otvaranja manifestacije je od mnogobrojnih Stočana koji su se okupili je izuzetno prihvaćen.Nadamo se da će i sadržaji koji budu prezentirani u okviru ovogodišnje manifestacije biti isti, te da će i reakcije biti iste.