Vijesti

Salavatom dušu pojim ja Resulullah

Ispraćaj konjanika iz Stoca

U okviru manifestacije 502. Ajvatovice, u prekrasnom ambijentu Careve džamije u Stocu, u nedjelju (17.06.) je upriličen kulturno vjerski program pod nazivom „Salavatom dušu pojim ja Resulullah“. Nakon četrdesetominutnog nastupa hora En-Nahl iz džemata Tetovo u Zenici i nakon obraćanja mostarskog muftije h Seid ef. Smajkića izvršena je prva službena prozivka konjanika s područja mostarskog muftijstva koji će se u subotu, 23. juna pridružiti brojnim konjanicima iz svih krajeva naše zemlje u donjem Vakufu, odakle će u povorci konjanika krenuti na obronke planine Kušljuge gdje će se u nedjelju 24. juna održati centralna manifestacija povodom učenja zajedničke godišnje dove, da tamo sa stotinama muslimana iz svih krajeva naše zemlje sjedine svoja srca, da sjedine nade i molitve za dobro Bosne, za dobro jedine nam domovine, da sa našom braćom mole za rodna polja, za berićet, za zdravlje i oštroumnost naše djece, da mole za trajnu slobodu.

 

 

 

 

 

„Ovakva manifestacija nas potiče na činjenje dobra, potiču na razvijanje naših moralnih vrijednosti. Večeras se mi kao muftijstvo uključujemo u programe manifestacije 502. Ajvatovice. Na taj način mi se pridružujemo muslimanima širom naše domovine. Izražavam nadu i molim dragog Boga da i naši bajraktari, naši konjanici kud god prolazili pronose duh mira i svjedočanstvo da su Stočani ostali vjerni svome emanetu i vjeri svojih predaka“, pored ostalog u svom govoru kazao je muftija Smajkić.

Na ovogodišnju manifestaciju u povorci konjanika s područja Mostarskog muftijstva krenulo je 15 konjanika iz skoro svih hercegovačkih gradova. Muftija Smajkić je i službeno uručio bajrak Mostarskog muftijstva Salki Voloderu dok je čast da nosi bajrak Stolačkog džemata pripala Nedžadu Čerkezu Beredži.

 

 

 

 

 

Program je realizovan pod pokroviteljstvom Muftijstva travničkog, Mujftijstva mostarskog, Medžlisa IZ Stolac i BZK Preporod Stolac.