Vijesti

Prava i sigurnost muslimana na području Medžlisa IZ Stolac

Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Stolac održao je 10. 12. 2011. godine sjednicu na kojoj je razmotren rad Islamske zajednice, prava i sigurnost muslimana na području Medžlisa u kontekstu učestalih napada na objekte Islamske zajednice i muslimane, kao što su paljenje zastave Islamske zajednice na džamiji Ali-paše Rizvanbegovića, kamenovanja džamije na Pješivcu, te kamenovanja Careve džamije za vrijeme džuma namaza. Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Stolac zabrinut narušavanjem sigurnosti u Stocu izdaje sljedeće

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Stolac najoštrije osuđuje ugrožavanje prava muslimana na slobodno ispoljavanje vjere, napade na imovinu Islamske zajednice i sve postupke koji podrivaju mir i sigurnost na području Stoca. Džamije su Božije kuće, mjesta u kojima Bošnjaci muslimani traže svoj duhovni smiraj. Sve stolačke džamije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu bile su u potpunosti uništene, koje su Bošnjaci paralelno sa obnovom svoga života u ovom gradu obnovili, te Bošnjaci Stoca napade na džamije doživljavaju kao napad na najosjetljiviji dio svoga bića i ponovni izlazak na javnu scenu onih društvenih faktora koji su poticali rušenje ili rušili stolačke džamije.

Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Stolac, imajući u vidu ratno i poratno iskustvo Stoca, posebnu osjetljivost međunacionalnih odnosa i ogromnog truda koji je uložen da bi se dostiglo postojeće stanje, poziva sve institucije države i političke faktore od lokalnog do državnog nivoa da ozbiljno shvate ranjivost povratničke populacije i sigurnosti u Stocu i poduzmu sve mjere kako bi se očuvao mir i zaštitila prava svakog čovjeka. Državni organi su dužni da osiguraju punu primjenu Zakona o slobodi vjera i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica kojim je definiran integritet vjerskih prava, vjerskih obreda i imovine vjerskih zajednica.

Medžlis Islamske zajednice Stolac poziva sve institucije i građane Stoca da nedvosmisleno i odlučno osude nasilje, ugrožavanje prava svakog čovjeka i napade na imovinu i simbole vjerskih zajednica, te ne dozvole da postanu sredstvo manipulacije u rukama ekstremnih pojedinaca i grupa, da sačuvaju prisebnost i nastave graditi dobrosusjedske odnose u gradu na Bregavi.

IZVRŠNI ODBOR