Vijesti

Kurban bajram

U hadisu koji prenosi Enes ibn Malik, r.a., kaže: Kada je Allahov Poslanik, s.a.v.s., stigao u Medinu njezini stanovnici imali su svoja dva dana u kojima su igrali i zabavljali se. Upitao je: ‘Koji su ovo dani?’, pa su mu rekli: ‘Mi smo ih proslavljali u džahilijjetu.’ Allahov Poslanik, s.a.v.s., im tada reče: ‘Zaista vam je Allah zamijenio te dane boljim: danima Kurban-bajrama i Ramazanskog bajrama.’

U drugom hadisu Vjerovjesnik, s.a.v.s., precizira da “najbolji posao koji čovjek može za vrijeme Kurban bajrama uraditi, a to je ujedno tada i najdraži posao Allahu, dž.š., jeste puštanje krvi svome kurbanu. On će mu (kurbanu) pristupiti sa svim svojim znakovima na Sudnjem danu. Zaista, taj posao stigne Allahu, dž.š., prije nego što padne prva kap krvi na zemlju. Pa uljepšajte svoje poslove kurbanom.” (Buharija i Muslim).

MIZ Stolac svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini i svijetu od srca čestita Kurban bajram uz molitve upućene dragom Allahu dž.š. za jedinstvo muslimanskog ummeta i vladavinu dobra i mira u cijelom svijetu. Želimo Vam puno sreće, zdravlja i uspjeha u životu i da bajramske dane provedete u veselju, dobročinstvu i darežljivosti.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!