Vijesti

Bogat program manifestacije „Dani stolačkih džamija“

Od 21. 8. do 30. 8. 2015. godine,  manifestacija kulturalno-religijskog karaktera „Dani stolačkih džamija“ i ove godine je kao i protekli niz godina ostala i opstala u Stocu, i to u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Stolac i udruženja građana „Prijatelj knjige“. Osim završnog mevludskog programa, svi sadržaji su upriličeni u avliji Careve džamije u Stocu.

Na svečanom otvaranju Manifestacije, u petak večer, 21. 8. ove godine, Organizator je podsjetio da su u Stocu minirane sve džamije: najstarija,  džamija Sultan-Selimov (Careva) džamija iz 1519. godine, džamija Ali-paše Rizvanbegovića, džamija Smail-kapetana Šarića, džamija Hadži Alije Hadžisalihovića. Džamija Ali-paše Rizvanbegovića i džamija na Ćupriji pretvorene su u parkirališta, a materijal, nakon miniranja, odvezen kamionima. Minirane su i džamije na Borojevićima, Pješivcu, Aladinićima, Rotimlji, u Dabrici, Bitunji.

Na samom otvaranju Manifestacije posjetiocima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Stolac, Mersed ef. Šabanović, usmjerivši svoje kazivanje ipak na pozitivnu stranu ali i opomenu i prijekor da, iako smo danas ipak tu sa svim našim džamijama, uzdignutim i obnovljenim, predstoji nam borba za očuvanje i izgradnju džemata.

U svečanom dijelu programa nastupio je hor ilahija i kasida El-Misbah iz Mostara.

Ovogodišnja Manifestacija ponudila je veoma bogat program, od učenja ilahija i kasida, preko promocija knjiga, javnih tribina, te književne večeri narodne književnosti, do tradicionalnog mevludskog programa.

Prva javna tribina održana je u subotu, 22. 8. ove godine, na temu: „Opsada islama: Ko će i kako zaustaviti ISIL?“, na kojoj je gost mr. sc. Mirnes Kovač veoma lijepim pristupom, te tačnim i tečnim kazivanjem podsjetio okupljene Stočane i druge drage i prisutne goste u publici na važnost jedne ovakve teme, a jednostavnost njegovog kazivanja očitovala se u tome što je svoj prvi dio izlaganja posvetio upravo Stocu i BiH, poredeći neke društvene okolnosti i tokkove, a ipak ne bježeći od svoje odabrane teme.

Na drugoj javnoj tribini, održanoj u utorak, 25. 8. ove godine, njeni učesnici, gospoda Avdo Huseinović i Tahir Đulić, podsjetili su publiku na potrebu jačanja naše svjesti i čuvanja pamćenja, govoreći na temu „Zaboravljeni zločin- Čavkarica 1941.“ – što je jama u blizini Stoca u kojoj su mučki stradali mnogi nevini Bošnjaci nad kojima je počinjen zločini u Drugom svjetskom ratu. Istina o tom zločinu izlazi na vidjelo kada je nakon 73 dana provedena u jami ipak spašena Hadžera Ćatović-Bijedić, preživjela da svjedoči i kazuje.

Faktografski vrijedna, sociološki precizno secirana, književno nadahnuta do najvećih umjetničkih visina, vremeplovski predočena,  priča o životnom putu Stočanina Edhema Ede Buzaljka, koji je u Stocu živio na prelazu Otomanske u Austrugarsku vladavinu i bilježio memoare, sjećanja, svoju sudbinu, i sudbinu svojih najmilijih, društvene tokove i kretanja u stolačkoj čaršiji ali i prelijepe anegdote o običnim ljudima te javnim funkcionerima, hafizima i efendijama, jedna je od predstavljenih knjiga na ovogodišnjoj manifestaciji „Dani stolačkih džamija“. Kniga je predstavljena 23. 8. 2015., a nosi naslov: „Vrtlozi sjećanja-Životna staza Edhema Ede Buzaljka“, a najavljeno je da će sličan sadržaj biti u nastavcima objavljivan već od sljedeće godine. Knjigu su predstavili mr. sc. Jasminka Pitić, profesorica bosnskog jezika, zatim profesorica Edina Čomić, te stolački književnik Muhamed Elezović.

Jako potresna svjedočenja o stradanju i zločinu mogli smo čuti prilikom predstavljanja knjige „I ja sam iz Srebrenice“, autora Fikreta Hodžića, koji je u ponedjeljak 24. 8. 2015. godine sa Stočanima podijelio istinu o svojoj sudbini, što je ujedno bio i sadržaj koji je ove godine najviše pobudio pažnju i interesovanje publike.

Pretposljednji sadržaj na Manifestaciji bila je Večer bošnjačke usmene lirike, na kojoj su mr. sc. Irma Marić, mr. sc. Jasmin Hodžić i Harun Macić, prof., govorili o antologijama i naučnim studijama priređivača i autora mr. sc. Nusreta Omerike. Govorilo se o kulturološkom bogatstvu, o ljepoti i kulturi življenja, o ljubavi i tradiciji, a sve kroz naše narodno stvaralaštvo uobličeno u lirske narodne pjesme. Profesor Omerika već dugi niz godina radi na istaživanju naše kulturalne baštine, kulture i tradicije, kroz pisanje o usmenoj narodnoj tradiciji, što je za rezultat dalo četiri ukoričene antologije i naučne studije o našoj usmenoj književnosti. Za muzički dio programa pobrinuo se Adnan Pajević, koje je gostima pjevao sevdalinke.

Završni dio programa je tradicionalni mevlud u borojevićkoj džamiji, u nedjelju, 30. 8. 2015. god.