Hutbe

Hutba: Hidžra – Put ka uspjehu

Allahu Gospodaru svih svjetova, neka je salavat i selam na poslanika Muhameda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe  i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjega dana.

Muhammed, salallahu ‘alejhi ve sellem, je učinio hidžret iz Mekke u Medinu. Mekka je grad u Saudijskoj Arabiji. U Mekki je Ibrahim, a.s., sa svojim sinom Ismailom, a.s., napravio prvi hram za muslimane, tj. Allahovu kuću – Kabu. Kaba je kibla (mjesto okretanja u molitvi) svih muslimana. Mekka je grad u kome je rođen  Muhammed, salallahu ‘alejhi ve sellem. Svoje rodno mjesto nikada ne bi napustio da nije morao.

Kad je krenuo prema pećini Sevr tužno je pogledao u Mekku prisjećajući se dana i lijepih trenutaka provedenih u njoj. Time je Poslanik, salallhu ‘alejhi, pokazao koliko voli Mekku, a kako je ne bi volio, kad je Uzvišeni Allah voli i u njoj je sačinio svetu kuću Svoju. Muhammed, salallahu ‘alejhi ve sellem, je zastao i gledajući u rodnu Mekku rekao:

”Tako mi Allaha, zaista si ti najbolja zemlja kod Allaha, i najdraža Allahu, da nisam protjeran iz tebe, nikada te ne bih napustio.” (Šejh Albani je hadis ocijenio vjerodostojnim u sahihu sunena Tirmizije)

 Zašto Muhammed, salallahu ‘alejhi ve sellem, napušta Mekku?                

Kada je Allahov Poslanik, salallahu ‘alejhi ve sellem, počeo javno pozivati u islam, naišao je na odobravanja pojednica ali i brojne poteškoće u mekanskom okruženju.  Islam primaju njemu bliske osobe, članovi porodice, prijatelji; Hatidža, Zejd, Alija, Hamza, Omer i drugi, radijallahu ‘anhum. Većina mekelija nije mu povjerovala, često su ga vrijeđali, nazivali ga lašcem, govorili mu pogrdne riječi, čak i fizički zlostavljali njega i sljedbenike islama. Neki muslimani su zlostavljani, neki čak i ubijani, bojkotovani, drugi su morali napustiti svoj dom i otići u daleku Abesiniju. Poslanik, salallahu ‘alejhi ve sellem, sve je to strpljivo podnosio, jer je osjećao da će Allahova pomoć neupitno uskoro doći.  Nije odustajao od svoje misije, stalno je iznalazio nove načine da islam predoči svojim sugrađanima, okolnim mjestima, hodočasnicima, pojedincima, grupama i plemenima u mekanskom  okruženju.

Grupa ljudi iz plemena Hazredž koji su živjeli u Jesribu sastala se sa Poslanikom i primila islam. Sastancima na Akabi Poslanik, salallahu ‘alejhi ve sellem,  je pripremao Jesribljane i novu sredinu za buduće utočište sljedbenicima islama. Oni Poslaniku, salallahu ‘alejhi ve sellem,  iskazuju dobrodošlicu u svoj grad Jesrib (koji se danas zove Medina).

Kada je donesena strašna odluka da Mekelije ubiju Poslanika, salallahu ‘alejhi ve sellem, dolazi  Džibril s objavom od Allaha, subhanehu ve te’ala,  i obavijesti Poslanika o zavjeri Kurejšija protiv njega i ujedno, o Allahovoj dozvoli za izlazak iz Mekke.

Koje je mjere Muhammed, a.s., poduzeo za uspješno hidžretsko putovanje?

Poslanik, salallahu ‘alejhi ve sellem,  je spremio svoj prtljag za put i donio ga u kuću Ebu Bekra, radijallahu ‘anhu. Poslanik, salallahu ‘alejhi ve sellem,  je došao kod  Ebu Bekra, radijallahu ‘anhu, da se dogovore o planu putovanja.

Poslanik, salallahu ‘alejhi ve sellem, je zatražio od Ebu Bekra, radijallahu ‘anhu,  da im spremi sve što je potrebno za put. Muhammed, salallahu ‘alejhi ve sellem, ostavlja Aliju, radijallahu ‘anhu,   da legne u njegovu postelju i da obuče njegov ogrtač kako bi nevjernici mislili da je on u kući.

Sa Ebu Bekrom, radijallahu ‘anhu,   se uputio u pećinu Sevr koja se nalazila jugoistočno od Mekke, na putu prema Jemenu, suprotno od pravca Jesriba kao cilja svoje putanje. Tek nakon tri dana boravka u pećini krenuli su ka Medini. Unajmili su Abdullaha ibn Urejkita vještog vodiča da ih najkraćim i najbezbjednijim putem dovede u Medinu.

Ko predstavlja društvo Poslanika, salallahu ‘alejhi ve sellem,  na putu hidžre? Ko ga i na koji način podržava?

 Kad je Poslanik, salallahu ‘alejhi ve sellem,  ispričao Ebu Bekru , radijallahu ‘anhu,  kako mu je Allah, subhanehu ve te’ala,  dozvolio da učini hidžret, Ebu Bekr, radijallahu ‘anhu,   mu reče: ”Tako ti Allaha, mogu li i ja da budem u tvom drušvu?” Poslanik, salallahu ‘alejhi ve sellem,  odgovori: ”Da.”

Čitava Ebu Bekrova porodica bila je podrška Poslaniku, salallahu ‘alejhi ve sellem,  prilikom hidžre. Ebu Bekr, radijallahu ‘anhu,  bio je vijerni pratilac Poslaniku, salallahu ‘alejhi ve sellem,  na putu hidžreta. Nije se od njega odvajao ni jednog trenutka. Spremio mu je dvije deve za put. Osigurao mu ulazak i boravak u pećini Sevr. Postavio je svoje krilo da bi na njemu Poslanik spavao, čak je trpio i ujed škorpiona kako ne bi probudio Poslanika, salallahu ‘alejhi ve sellem.

Ebu Bekrov sin Abdullah, radijallahu ‘anhu,   je svaku noć dolazio u pećinu i donosio im vijesti od Kurejšija. Amir ibn Fuhejre, radijallahu ‘anhu,   je u blizini pećine napasao ovce kako bi njih dvojicu napojio mlijekom. Esma kćerka Ebu Bekra donijela im je hranu spremljenu za put, čak je pretrpjela i fizičke udarce kako bi zaštitila Poslanika. Stručnu podršku tokom puta imali su od vodiča Abdullaha ibn Urejkita.

Koji su elementi Allahove, subhanehu ve te’ala, podrške, a koji Poslanikove, salallahu ‘alejhi ve sellem, oštroumnosti prisutni u hidžretu?

Kada je donesena, od strane mekanske družbe, odluka da ubiju Poslanika, salallahu ‘alejhi ve sellem, dođe Džibril s objavom od Allaha, subhanehu ve te’ala,  i obavijesti Poslanika, salallahu ‘alejhi ve sellem,  o zavjeri Kurejšija protiv njega i ujedno o Allahovoj dozvoli za izlazak iz Mekke. Allah, subhanehu ve te’ala,  mu odredi mjesto i vrijeme hidžreta govoreći: ”Ne spavaj noćas na svojoj postelji na kojoj si do sada spavao.”

Uz lične mjere na uspjehu putovanja imao je i Allahove, subhanehu ve te’ala, znake podrške koji se posebno očituju kroz: nemogućnost viđenja Muhammeda, salallahu ‘alejhi ve sellem, od strane zavjerenika pri izlasku  iz kuće, događaji u pećini u vezi sa golubom i paukom, snadbijevanje mlijekom tokom puta, Surakin progon  Poslanika, salallahu ‘alejhi ve sellem,  i nagovještaj svijetle budućnosti islama, i slično.

Poslanikova, salallahu ‘alejhi ve sellem,  oštroumnost i aktivno planiranje puta uz oslonac na Gospodara ogleda se posebno  odabiru pravca kretanja u pravcu Jemena, kako bi zavarao Kurejšije koji su tragali za njim. Nije krenuo uobičajenim putem koji vodi ka Medini. Proveo je u pećini tri dana, jer je to vrijeme u kome se najaktivnije traga za nekim. Koristio je put koji je zarastao i koji se ne koristi kako ga ne bi neko presreo i pronašao. Unajmio je Abdullaha ibn Urejkita vještog vodiča da ga najkraćim i najbezbjednijim putem dovede u Medinu.

Kako stanovnici Medine dočekuju Muhammeda, salallahu ‘alejhi ve sellem?

Kada su muslimani Medine čuli da je Poslanik, salallahu ‘alejhi ve sellem, krenuo iz Mekke, svaki dan su izlazili van Medine i iščekivali njegov dolazak. Muslimani su donosili tekbire, slavili i veličali Allaha, zahvalni i radosni zbog njegovog dolaska. Na dan  njegovog dolaska cijela Medina se digla na noge da ga dočeka, da mu poželi dobrodšlicu, a prizor je bio toliko veličanstven da ga do tada ne pamti medinska historija. Ensarijske djevojke pjevale su od sreće i dragosti stihove dobrodošlice -Taleal bedru alejna, puni mjesec nas obasja.

Kako na temelju Poslanikove  hidžre  graditi  vlastiti uspjeh?

Život na ovom svijetu  ima svoje čari, uživanja i razne izazove. U životu čovjek nailazi na razna iskušenja, probleme i nedaće. Da bi se čovjek snašao, da bi lakše gradio vlastiti uspjeh, potreban mu je učitelj, savjetnik, potreban mu je uzor ka uspjehu. Poslanik, a.s., je muslimanima najbolji uzor u svemu, a posebno u postizanju vlastitog uspjeha. Poslanikova, salallahu ‘alejhi ve sellem,  hidžra je izuzetan primjer i siguran putokaz ka uspjehu. Biti strpljiv u iskušenjima, biti ustrajan u zacrtanim ciljevima, biti ubijeđen u pomoć Allahovu, sve su to znakovi uspjeha koje nam Poslanikova hidžra kazuje. Na primjeru hidžre učimo kako se žrtvovati za uspjeh, kako poduzeti sve što je u našoj mogućnosti, kako ostvariti saradnju s drugima i zajednički nastupati. Kad uradimo sve što je u domenu naših sposobnosti i mogućnosti, onda kazati: ”Allah je s nama, na Njega se oslanjamo i On nam je najbolji pomagač!”

 

Glavni imam Mersed ef. Šabanović,

Sultan Selimova (Careva) džamija, 24.10.2014. god.