Obavještenja

Akcija „ 250 VAKIFA“

Vakufska direkcija Sarajevo, Muftijstvo mostarsko i Karađoz-begova medresa sve nas pozivaju ka zajedničkoj ramazanskoj akciji „ 250 VAKIFA

Natječimo se u dobrima,  i potpomažimo u dobročinstvu i bogobojaznosti (Kur'an)

Poštovani ljubitelji dobra  mahsus Vas selamimo,

Medrese su u povijesti Bošnjaka imale značajnu odgojno-obrazovnu, vjersku, nacionalnu, kulturnu i društvenu ulogu. Karađoz-begova medresa u Mostaru je najstarija, i jedina preostala islamska odgojno-obrazovna institucija u Hercegovini nastala davne 1557.  godine. Njen utemeljitelj je znameniti, Mehmed-beg Karađoz, najveći vakif Hercegovine, rodom iz Mostara, osoba koja je nadzirala gradnju Staroga mosta, i bila odlučna da blagodatima od Boga darovanim spoji obale Neretve, ali i ovoga i budućeg svijeta, kroz osnivanje vakufa-opće korisnih hajrata utemeljenih i usmjerenih ka dobrobiti  sugrađana.

Podsjećanja radi, poslanici Božiji, iza sebe su ostavljali vrijedna zdanja i posjede  u amanet i na korist ljudskog roda, a njihovo nasljedno blago simbolički se očituje i u zdanju Kabe, koju oni utemeljuju i održavaju postojanom tokom povijesti. Odabranike Božije slijedili su istaknuti pojedinci, koji su često, iako im je i samima bili potrebno, od dobara koje su najviše voljeli izdvajali u općekorisne projekte. Ugledajući se na njih, i naši dobri prethodnici su pravili džamije, medrese, česme, biblioteke, puteve,  ostavljali posjede na korist siromašnim, potrebnim-gradili hajrate čiju blagodarnost mnogi vijekovima, pa i mi  danas koristimo. Brojni dobri Bošnjani  su gradeći hajrate ostali živi i nakon svoje smrti zasluživši trajni spomen po dobru svojim vrijednim zadužbinama. Jesmo li spremni da ih nasljedimo svojim učešćem u hajratima našega vremena, savremenih potreba i adekvatnih rješenja?

Karađoz-begova medresa predstavlja vitalnu tačku islamske duhovnosti, ključna je za dugoročni islamski identitet i opstanak Bošnjaka ovih prostora i vizionarski je projekat njihove dostojanstvene budućnosti, koji očekujemo da će prepoznati i podržati dobrotvori svjesni svoje aktivne uloge u promjeni  društva nabolje kroz ulaganje u prioritetne hajrate čija je vrijednost trajna i dobra nepresušna.

Karađoz-begova medresa i Vas poziva da zajednički nastavimo plemenitu tradiciju odabranih sinova Bosne i Hercegovine, da i sami budemo utemeljitelji hajrata vremena u kome živimo i radimo. U saradnji sa Vakufskom direkcijom iz Sarajeva i Muftijstvom mostarskim, Karađoz-begova medresa vam nudi mogućnost da postanete članovi Društva vakifa i Kluba prijatelja Medrese i učesnici u akciji, 250 VAKIFA KARAĐOZ-BEGOVE MEDRESE, za novi školski objekat i optimalne uslove za odgojno-obrazovni rad 250 učenika Medrese.

Da bi zadovoljila aktuelne zahtjeve vremena, potrebe učenika, savremene pedagoške standarde i dosegla prestižni nivo reprezentativne islamske odgojno-obrazovne institucije u Mostaru, Medresa je pokrenula izgradnju nove školske  zgrade sa internatom. Objekat sadrži; 13 učionica sa kabinetima, multimedijalnu salu, labaratoriju, biblioteku sa čitaonicom, internat za učenice, kuhinju sa restoranom, prostorije za administraciju… Za predstojeću nastavnu godinu u nuždi smo da obezbijedimo 11 učionica za odvijanje nastavnog procesa i njihovo opremanje,  za što nam je neophodno osigurati oko 300 000 KM. Vaša podrška u ostvarenju ovoga projekta može biti novčana, u materijalnim sredstvima ili potrebnoj opremi, ili u vidu radnog angažmana na završetku neophodnih radova.

Pozivamo Vas da učestvujete u realizaciji, ovoga za nas muslimane Hercegovine, životno važnog projekta. Vaša očekivana donacija, bi značajno ubrzali naše radove na okončanju školskoga zdanja i dala nam novu snagu da ustrajemo u projektima obezbjeđenja dostojanstvene i perspektivne budućnosti muslimana na ovim prostorima kroz podršku obrazovnim institucijama. Strani donatori su dali svoj doprinos, na nas je došao red!

Vakifi možete biti Vi lično ili želite da dobro namjenite Vašim rahmetlijama kao vid zahvale na dobru koje su Vam podarili ili želite da ga namjenite za Vaše nasljednike kao vid poticaja i usmjerenja ka budućim dobročinstvima. Vakifima mogu postati i kolektivi, firme, ustanove, džemati, udruženja, porodice…

Podržite i Vi svojim hajratom našu Karađoz-begovu medresu na putu stasavanja u reprezentativnu islamsku odgojno-obrazovnu ustanovu na ponos muslimana Bošnjaka, grada Mostara i Hercegovine,  Vas lično.

Nadamo se da ćete imati razumijevanja za ukazanu priliku da suučestvujete u našem zajedničkom hajratu i da ćete, shodno Vašim mogućnostima doprinijeti u realizaciji ovoga projekta. Medresa je planirala na svečanost otvaranja nove zgrade pozvati vakife-donatore, uručiti im zahvalnice i vakufname i njihovo ime ubilježiti na ploči vakifa u holu zgrade. Svakako, nagrada od Svevišnjeg je neizmjerno veća, a mi ga molimo za bereket hajr sahibijama u koje Vi očekivano spadate.

Allah Vam dobra umnožio, blagodati učinio trajnim i nepresušnim  i uzdigao Vam hajirli spomen!

S poštovanjem Vas selamimo!

MUBAREĆI VAM RAMAZAN I BERIĆETLI NJEGOVI HAJRATI!