Vijesti

Dani stolačkih džamija 2023 – održana promocija knjige “Historija pod kamenom – Temeljni tokovi Islamske zajednice u Stocu”

U okviru 20. jubilarne manifestacije “Dani stolačkih džamija” dana 22.08.2023. godine u Stocu je predstavljena knjiga “Historija pod kamenom – Temeljni tokovi Islamske zajednice u Stocu”, autora mr. Suada-ef. Mujakića, bivšeg glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Stolac.

“Dani stolačkih džamija” je najvažnija manifestacija Medžlisa Stolac, koja njeguje kulturu sjećanja na sve srušene i obnovljene džamije ovog grada, kao i hrabrost stolačkih Bošnjaka u povratku, po čemu su među prvima u Bosni i Hercegovini.

Veliki broj ljubitelja pisane riječi, gostiju, Stočana i uleme, ispunilo je prelijepi i ugodni ambijent avlije, odnosno harema Sultan Selimove ili Careve džamije u Stocu.

Autor knjige mr. Suad-ef. Mujakić, ponosan je što je ova knjiga ugledala svjetlo dana.

– Završili smo jedan značajan projekat MIZ Stolac, a ova knjiga je jedna vrsta monografije koja tretira razvoj Islamske zajednice od dolaska islama na ove prostore pa do današnjih dana. Knjiga je podijeljena u tri cjeline, a govore o kontinuitetu rada i djelovanja Islamske zajednice Stolac, potom tu je dio koji obuhvata džamije i imame koji su ovdje radili, kao i dio o obrazovnim institucijama ovog mjesta – pojasnio je autor Mujakić.

Predsjednik Medžlisa Stolac Orhan Tikveša zadovoljan je realizacijom ovogodišnje manifestacije.

– Raduje nas činjenica da 20 godina u kontinuitetu realizujemo “Dane stolačkih džamija”, našeg najvažnijeg događaja u toku godine. Naravno, već imamo planove za narednu godinu i nadamo se da će svake godine ova manifestacija biti raznovrsnija i bolja – kazao je predsjednik Tikveša.

Jedan od promotora ove knjige bio je i profesor Fahrudin Rizvanbegović, koji je istakao njenu važnost za ove prostore.

– Suad-ef. Mujakić je zaista uradio knjigu koja je dostojna onoga što Stolac traži. Napravio je historiju Islamske zajednice koja može biti za ugled i drugim gradovima naše zemlje – rekao je profesor Rizvanbegović.

Osim profesora Rizvanbegovića, promotori knjige bili su i direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović, kao i mr. Zajim Kruško, dok je moderator programa bio Meadin Mrndžić.

Manifestacija “Dani stolačkih džamija” kontinuirano traje od 2003. godine, traje oko mjesec dana i nudi bogat kulturni i vjerski program.

(Preporod.info)