Vijesti

Reisu-l-ulema: Negiranjem genocida žrtve se svjesno ubija po drugi put

– Žrtve genocida u Srebrenici posebno boli to što i nakon četvrt stoljeća, nakon pravosnažnih presuda dva međunarodna suda, stotina otkrivenih masovnih grobnica i hiljada svjedočanstava preživjelih imamo, ne samo pojedince nego i zvaničnike koji, kako u Bosni, tako i u susjednoj Srbiji, a nažalost u posljednje vrijeme i u svijetu, čak i institucionalno, odlikuju osobe koje negiraju genocid. Takvi, svjesno ubijaju te ljude po drugi put – izjavio je jučer, 08.07.2020. godine,  u Sarajevu reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef- Kavazović.

Na otvaranju Konferencije “Dvadeset peta godišnjica od Genocida u Srebrenici: Silovanje kao sredstvo postizanja ciljeva genocida u Bosni i Hercegovini” reisu-l-ulema Kavazović je naglasio da živimo u nadi da će svijetom zavladati mir i zajedničke univerzalne vrijednosti ljubavi i solidarnosti među ljudima, koji neće dozvoliti da se genocid ponovi.

– Dvadeset i pet godina od Genocida je prilika da mi u Bosni  Hercegovini, Evropi i Svijetu podsjetimo da mržnja, nacionalizam i rasizam podjednako pogađaju sve nas, bez izuzetka. Nema imunih društava i naroda na zlo. Pitanje je samo kako se mi prema tom zlu odnosimo, da li mu se suprotstavljamo ili ga hrabrimo, veličamo i opravdavamo – kazao je reisu-l-ulema na konefereciji koja se u organizaciji Rijaseta IZ u BiH održava u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Dodao je da je obradovan što je Zajednica organizovala ovaj događaj, da se još jednom svi podsjetimo na poseban i sistematičan zločin kojem su Bošnjaci bili izloženi kao narod, a koji je bio bitan dio genocidnog plana i namjere.

– Naravno, govorim o zločinu silovanja, kojeg su provodile agresorske snage u BiH. Silovanje spada u najteže zločine protiv čovječnosti koje u osnovi nosi genocidnu namjeru počinitelja, kao i istrebljenje. Zbog toga žrtvama silovanja dugujemo da se, ne jednom u godini, nego svakog dana upitamo, jesmo li uradili dovoljno i možemo li kao ljudi, ali i kao država oličena u tužilaštvu i sudu na svim razinama, ali i Zajednica, uraditi više da im se pomogne i da se istina o njihovoj patnji čuje – kazao je reisu-l-ulema.

Naglasio je da žrtve ne traže ništa do priznanja njihove patnje i stradanja.

– Oni traže istinu i pravdu. A bez istine i pravde svijet ne opstaje. Ako želimo razumjeti razmjere zločina i tragediju kroz koju prolaze preživjele žrtve Genocida, zamislimo svoju majku, sestru i kćer koje se raduju kada nakon više od dvije decenije identifikuju bar jednu jedinu kost svojih ubijenih i kada je dostojanstveno pokopaju – rekao je reisu-l-ulema.

Zato, kada se sjećamo Genocida u Srebrenici, kazao je on, to činimo, ne samo zato što branimo pripadnike svoga naroda, nego zato što želimo zaštititi ljudskost na ovome svijetu, ispričati istinu o zlu i dati smiraj žrtvama.

– Vjera nas uči da Bog nije u sili već u pravdi, svijetom treba da zavlada pravedni Božiji zakon, a ne nasilni ljudski zakon jačega, zakon ljubavi a ne zakon nasilja. Zbog toga pravda, kao Božije načelo, mora biti zadovoljena. Zato smo sigurni da će istina nadvladati i da ćemo svi u sebi naći snage da se suočimo sa prošlošću i nastavimo raditi na izgradnji povjerenja i mira – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Prema njegovim riječima, vjerske zajednice imaju značajnu ulogu na tom putu, te je stoga Islamska zajednica u BiH predana međureligijskom dijalogu i izgradnji pravednijeg društva u kojem neće biti mjesta za veličanje zločina, zločinaca i njihovih političkih projekata, što su cvrijednosti u kojevjeruje i za koje se zalaže.

Također je dodao da su “ohrabreni kada vidimo da nismo sami i da imamo prijatelje u svijetu koji dijele naše vrijednosti, našu bol, ali i nadu”.

– Na kraju naše molitve upućujemo Velikome Bogu da se smiluje nevino umorenim, da podari snagu njihovim majkama i potomcima, da svim žrtvama koje su preživjele strahote rata podari snagu da nastave sa svojim životom i da ne dozvole zločincima da nad njima trijimfuju zato što će izgubiti volju za životom ili vjeru u Dobro. Molimo Svemogućeg Boga da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica – poručio je na kraju reisu-l-ulema Kavazović.

(Preporod.info)