Vijesti

Konstituirajuća i prva redovna sjednica Sabora IZ: Imenovane nove muftije u Bihaću i Zenici

U subotu 20.04.2019. godine u Sarajevu je održana konstituirajuća sjednica i prva redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na početku zasjedanja sabornicima se obratio Reisu-l-ulema koji je u svome izlaganju, između ostalog, kazao:

«Snaga ove zajednice ne proističe iz naših velikih funkcija, niti iz materijalne osnove s kojom ona raspolaže. Ova zajednica svoju snagu crpi iz povjerenja naših čestitih muslimana i muslimanki, naših džematlija. To su dobri i plemeniti ljudi, koji s velikom predanošću grade i čuvaju naše džemate, održavaju džamije, šalju djecu u mektebe i medrese, obavljaju svoje vjerske dužnosti i obaveze i podižu vakufe.  Ovo je zajednica domaćina koji odvajaju od svog imetka za vakufe, izdvajaju svoj zekat i sadekatu-l-fitr i koji putem sergije daju podršku svakom infrastrukturnom projektu u Zajednici i odgovaraju na potrebe muslimana u teškim prilikama…»

Nakon obraćenja reisu-l-uleme sabornici su prihvatili informaciju Glavne izborne komisije o provedenim izborima.

U nastavku konstituirajuće sjednice izabrano je novo rukovodstvo Sabora. Za predsjednika izabran je Safet Softić, a za dvojicu potpredsjednika izabrani su: Edhem Bičakčić i Mirza Šabić. Za sekretara Sabora imenovan je Faruk Hašimović.

Tokom prve redovne sjednice razmatran je i usvojen Izvještaj o radu organa Islamske zajednice u BiH za 2018. godinu. Razmatran je i usvojen i Finansijski izvještaj organa IZ u BiH za 2018. godinu i prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o izboru reisu-l-uleme koji je usaglašen sa Ustavom IZ u BiH. Sabor je usvojio zaključak o usaglašenosti Statuta Islamske zajednice u Republici Sloveniji sa Ustavom IZ u BIH.

Sabor je potvrdio prijedlog Reisu-l-uleme za imenovanje muftija na petogodišnji mandat i to: Enesa ef. Ljevakovića za muftiju sarajevskog, Salema ef. Dedovića za muftiju mostarskog, Remzije ef. Pitića za muftiju goraždanskog, Ahmeda ef. Adilovića za muftiju travničkog, hfz. Mevludina ef. Dizdarevića za muftiju zeničkog, hfz. Mehmeda ef. Kudića za muftiju bihaćkog, Nedžada ef. Grabusa za muftiju u IZ u Sloveniji, Hadisa ef. Pašalića za muftiju vojnog.

www.islamskazajednica.ba